Śniadanie w Słoiczku – Pudding Czekoladowy z Płatkami Granola (*SERIA FIT*)
Śniadanie w Słoiczku – Pudding Czekoladowy z Płatkami Granola (*SERIA FIT*)
Kolejna moja propozycja na smaczne i treściwe śniadanie,
które można zabrać ze sobą wszędzie. Kremowy, bananowo – czekoladowy pudding z
łyżką płatków Granola na pewno posmakuje każdemu. Polecam gorąco.
Kaloryczność potrawy (jedna porcja ok. 152 g ): 304 kcal
W tym: Białka 3.60 g | Tłuszcze 17.05 g | Węglowodany 34.24
g ( w tym cukry 13.70 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników
podanych w przepisie.
Składniki:
(na 5 porcji):
- 500 ml domowego mleka kokosowego
- 1 banan
- 2 łyżki czekolady na gorąco instant DecoMorreno (MV 104)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 10 łyżek ulubionych płatków Granola (może być też Musli)
Dodatkowo:
- świeże lub mrożone owoce do dekoracji
Przygotowanie:
Przygotować pięć czystych i suchych słoiczków z
nakrętkami/zamknięciem. Na dno każdego wsypać po dwie łyżki płatków Granola.
Z mleka odlać ok ½ szklanki. Dodać do niego cukier, mąkę
ziemniaczaną i czekoladą instant. Wszystko dokładnie wymieszać do uzyskania
jednolitego płynu bez grudek.
Pozostałe mleko zmiksować z pokrojonym bananem. Przelać do
garnuszka i zagotować. Gdy mleko zacznie lekko wrzeć wlać cienkim strumieniem
zawartość szklanki, cały czas intensywnie mieszając. Nie przerywając mieszania gotować
Pudding przez ok 1 min, aż masa zacznie gęstnieć i będzie przypominać budyń.
Gotowy pudding przelać w równych częściach do słoiczków na warstwę płatków
Granola. Odstawić do wystudzenia a następnie wstawić do lodówki.
Przed podaniem udekorować ulubionymi owocami i śniadanie
gotowe. Można podawać także na ciepło. Tak przygotowane słoiczki można
przechowywać w lodówce do 3 dni.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz