Śniadanie w Słoiczku – Pudding Chia z Musem Mokka (*SERIA FIT*)

Śniadanie w Słoiczku – Pudding Chia z Musem Mokka
(*SERIA FIT*)

To propozycja dla miłośników nasion Chia i kawy Mokka. Śniadanie, które można zabrać ze sobą do pracy i szkoły. Nasiona Chia słyną ze swych wyjątkowych wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych. Zawierają, bowiem więcej kwasów omega-3 niż hodowlany łosoś atlantycki. Są także bardziej bogate w wapń niż mleko a żelaza zawierają więcej niż słynący z niego szpinak. Ponadto odznaczają się wysoką zwartością pełnowartościowego białka, obniżającego ciśnienie krwi potasu, regulującego trawienie błonnika, kojącego nerwy magnezu, wzmacniającego kości fosforu i wielu innych dobroczynnych substancji.
Polecam gorąco.

Kaloryczność potrawy (jedna porcja ok. 284 g ): 348 kcal
W tym: Białka 9.13 g | Tłuszcze 18.47 g | Węglowodany 34.47 g ( w tym cukry 22.69 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.



Składniki na Pudding Chia:
(na 3 porcje):

- 100 ml domowego mleka kokosowego
-250 ml mleka 2%
- 50 g nasion Chia
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżka wiórków kokosowych


Składniki na mus Mokka:

- 100 ml domowego mleka kokosowego
- 2 banany
- 3 łyżki czekolady na gorąco instant DecoMorreno (MV 104)
- 100 ml kawy Espresso
- 1 łyżka wiórków kokosowych


Dodatkowo:

- świeże lub mrożone owoce do dekoracji
- wiórki z czekolady



Przygotowanie musu Mokka:

Przygotować 3 czyste i suche słoiczki z nakrętkami/zamknięciem.

Zaparzyć 100 ml mocnej kawy. Dodać 3 łyżki czekolady na gorąco instant, pokrojone banany, łyżkę wiórków kokosowych i 100 g mleka kokosowego. Całość zmiksować na gładki mus. W razie potrzeby mus można dosłodzić cukrem trzcinowym lub syropem klonowym. Tka przygotowany mus rozlać w równych częściach do słoiczków. Odstawić na bok i przygotować Pudding z Chia.


Przygotowanie Puddingu z Chia:


W garnuszku umieścić mleko krowie, mleko kokosowe, nasiona Chia i cukier. Całość zagotować często mieszając. Od momentu zagotowania się zawartości zmniejszyć moc palnika na min., i nie przerywając mieszania gotować pudding przez ok 10 min do chwili gdy masa zgęstnieje i będzie przypominać gęsty kisiel.

Gotowy Pudding ułożyć w równych częściach w słoiczkach na warstwie musu Mokka. Słoiczki zamknąć i schować do lodówki.

Przed podaniem udekorować owocami lub startą na tarce czekoladą.





Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty