Śniadanie w Słoiczku – Pudding Chia z Musem Mokka (*SERIA FIT*)
Śniadanie w Słoiczku – Pudding Chia z Musem Mokka
(*SERIA FIT*)
(*SERIA FIT*)
To propozycja dla miłośników nasion Chia i kawy Mokka. Śniadanie,
które można zabrać ze sobą do pracy i szkoły. Nasiona Chia słyną ze swych
wyjątkowych wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych. Zawierają, bowiem
więcej kwasów omega-3 niż hodowlany łosoś atlantycki. Są także bardziej bogate
w wapń niż mleko a żelaza zawierają więcej niż słynący z niego szpinak. Ponadto
odznaczają się wysoką zwartością pełnowartościowego białka, obniżającego
ciśnienie krwi potasu, regulującego trawienie błonnika, kojącego nerwy magnezu,
wzmacniającego kości fosforu i wielu innych dobroczynnych substancji.
Polecam gorąco.
Kaloryczność potrawy (jedna porcja ok. 284 g ): 348 kcal
W tym: Białka 9.13 g | Tłuszcze 18.47 g | Węglowodany 34.47
g ( w tym cukry 22.69 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników
podanych w przepisie.
Składniki na Pudding Chia:
(na 3 porcje):
- 100 ml domowego mleka kokosowego
-250 ml mleka 2%
- 50 g nasion Chia
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżka wiórków kokosowych
Składniki na mus Mokka:
- 100 ml domowego mleka kokosowego
- 2 banany
- 3 łyżki czekolady na gorąco instant DecoMorreno (MV 104)
- 100 ml kawy Espresso
- 1 łyżka wiórków kokosowych
Dodatkowo:
- świeże lub mrożone owoce do dekoracji
- wiórki z czekolady
Przygotowanie musu Mokka:
Przygotować 3 czyste i suche słoiczki z
nakrętkami/zamknięciem.
Zaparzyć 100 ml mocnej kawy. Dodać 3 łyżki czekolady na
gorąco instant, pokrojone banany, łyżkę wiórków kokosowych i 100 g mleka
kokosowego. Całość zmiksować na gładki mus. W razie potrzeby mus można
dosłodzić cukrem trzcinowym lub syropem klonowym. Tka przygotowany mus rozlać w
równych częściach do słoiczków. Odstawić na bok i przygotować Pudding z Chia.
Przygotowanie Puddingu z Chia:
W garnuszku umieścić mleko krowie, mleko kokosowe, nasiona
Chia i cukier. Całość zagotować często mieszając. Od momentu zagotowania się
zawartości zmniejszyć moc palnika na min., i nie przerywając mieszania gotować
pudding przez ok 10 min do chwili gdy masa zgęstnieje i będzie przypominać
gęsty kisiel.
Gotowy Pudding ułożyć w równych częściach w słoiczkach na
warstwie musu Mokka. Słoiczki zamknąć i schować do lodówki.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz