Śniadanie w Słoiczku – Kremowa Kaszka a’la Monte (*SERIA FIT*)
Śniadanie w Słoiczku – Kremowa Kaszka a’la Monte (*SERIA
FIT*)
Kolejna odsłona kremowej kaszki na śniadanie w wersji z
warstwą czekoladowo – orzechową, do złudzenia przypominające w smaku znany
każdemu deserek Monte. Idealne śniadanie do zabranie ze sobą do pracy lub
szkoły. Polecam gorąco.
Kaloryczność potrawy (jedna porcja ok. 238 g ): 332 kcal
W tym: Białka 12.11 g | Tłuszcze 16.53 g | Węglowodany 35.29 g ( w tym cukry 13.84
g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników
podanych w przepisie.
Składniki na warstwę czekoladowo - orzechową
(na 6 porcji):
- 500 ml czekoladowego mleka sojowego
- 1 jajko
- 50 g kaszy manny
- 1 łyżka syropu klonowego – opcjonalnie
- 80 g pasty orzechowej Krukamella – zdrowszy odpowiednik
Nutelli
- 3 łyżki czekolady na gorąco instant DecoMorreno (MV 104)
(można kupić w sklepach Selgros lub w sklepach internetowych)
- 30 g orzechów laskowych
Dodatkowo:
- 20 g orzechów laskowych do dekoracji
Przygotowanie warstwy czekoladowo – orzechowej:
Przygotować 6 słoiczków z nakrętkami.
W garnku (najlepiej z powłoką nieprzywierającą) umieścić
wszystkie wymienione w przepisie składniki i dokładnie wymieszać rózgą
kuchenną. Całość podgrzewać na średnim ogniu ciągle mieszając. Gdy masa zacznie
gęstnieć zmniejszyć moc palinka do minimum i podgrzewać jeszcze przez ok 2 min
nie przerywając mieszania. Następnie przelać zawartość do kielicha blendera (
można także zmiksować kaszkę blenderem ręcznym) i zblendować na gładki krem (
miksować przez ok 3-4 min).
Zmiksowany krem rozlać do słoiczków w równych porcjach i
zacząć przygotowywać warstwę waniliową.
Składniki na warstwę waniliową
(na 6 porcji):
- 500 ml mleka 2%
- 1 jajko
- 50 g mleka sojowego naturalnego
- 1 łyżka syropu klonowego
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
Przygotowanie warstwy waniliowej:
Postępować dokładnie tak samo jak przy warstwie czekoladowo –
orzechowej.
W garnku (najlepiej z powłoką nieprzywierającą) umieścić
wszystkie wymienione w przepisie składniki i dokładnie wymieszać rózgą
kuchenną. Całość podgrzewać na średnim ogniu ciągle mieszając. Gdy masa zacznie
gęstnieć zmniejszyć moc palinka do minimum i podgrzewać jeszcze przez ok 2 min
nie przerywając mieszania. Następnie przelać zawartość do kielicha blendera (
można także zmiksować kaszkę blenderem ręcznym) i zblendować na gładki krem (
miksować przez ok 3-4 min).
Zmiksowany krem ponownie w równych porcjach rozlać do
słoiczków na zastygający już delikatnie czekoladowo-orzechowy krem. Słoiczki następnie zamknąć/zakręcić. Odstawić
na bok do ostygnięcia a następnie schować do lodówki. Rano udekorować
posiekanymi orzechami laskowymi.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz