Sernik Jogurtowo – Korzenny


Sernik Jogurtowo – Korzenny

Sernik na bazie jogurtu greckiego jest niesamowicie pyszny, delikatny, leciutki i puszysty jak pianka. Czas przygotowania masy bardzo krótki i nieskomplikowany a smak zachwyci wszystkich. W smaku niczym nie odbiega od tradycyjnych serników z masy serowej. Polecam gorąco.


Danie zakwalifikowanie do kategorii – II śniadanie, podwieczorek.

Kaloryczność potrawy ( jedna porcja ok 71 g): 166 kcal
W tym: Białka 4.93 g | Tłuszcze 9.83 g | Węglowodany 23.03 g (w tym cukry 13.63 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.




Składniki
(na 8 porcji):

- 350 g jogurtu naturalnego greckiego
- 2 jajka
- 80 g cukru trzcinowego
- 30 g blanszowanych migdałów
- 20 g mąki kukurydzianej
- 100 g ciastek korzennych
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego



Przygotowanie:

Tortownicę o Ø20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). Piekarnik rozgrzać do 170°C.

Na spodzie tortownicy poukładać ½ ciastek korzennych a resztę pokruszyć na drobną kruszonkę.

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem na gęstą masę. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodać w kilku partiach jogurt, żółtka, aromat waniliowy i mąkę kukurydzianą (najlepiej naprzemiennie). Całość krótko miksować na wolnych obrotach, aż do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Na koniec delikatnie wmieszać blanszowane migdały i wylać masę do tortownicy. Wierzch masy obficie posypać pokruszonymi ciastkami korzennymi. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec całość przez 40 min.

Po upieczeniu przestudzić sernik na kratce a następnie schłodzić w lodówce przez ok 2h a najlepiej przez całą noc.

Przed podaniem oprószyć odrobiną cukru pudru i podawać dobrze schłodzony z ulubionymi owocami.



Smacznego



Komentarze

Popularne Posty