Sernik Jogurtowo – Korzenny
Sernik Jogurtowo – Korzenny
Sernik na bazie jogurtu greckiego jest niesamowicie pyszny, delikatny,
leciutki i puszysty jak pianka. Czas przygotowania masy bardzo krótki i
nieskomplikowany a smak zachwyci wszystkich. W smaku niczym nie odbiega od
tradycyjnych serników z masy serowej. Polecam gorąco.
Danie zakwalifikowanie do kategorii – II śniadanie,
podwieczorek.
Kaloryczność potrawy ( jedna porcja ok 71 g): 166 kcal
W tym: Białka 4.93 g | Tłuszcze 9.83 g | Węglowodany 23.03 g
(w tym cukry 13.63 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników
podanych w przepisie.
Składniki
(na 8 porcji):
- 350 g jogurtu naturalnego greckiego
- 2 jajka
- 80 g cukru trzcinowego
- 30 g blanszowanych migdałów
- 20 g mąki kukurydzianej
- 100 g ciastek korzennych
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Przygotowanie:
Tortownicę o Ø20 cm wyłożyć papierem do pieczenia
(sam spód). Piekarnik rozgrzać do 170°C.
Na spodzie tortownicy poukładać ½ ciastek korzennych a
resztę pokruszyć na drobną kruszonkę.
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem na gęstą masę.
Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodać w kilku partiach jogurt, żółtka,
aromat waniliowy i mąkę kukurydzianą (najlepiej naprzemiennie). Całość krótko miksować na wolnych obrotach, aż do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Na koniec delikatnie
wmieszać blanszowane migdały i wylać masę do tortownicy. Wierzch masy obficie
posypać pokruszonymi ciastkami korzennymi. Wstawić do nagrzanego piekarnika i
piec całość przez 40 min.
Po upieczeniu przestudzić sernik na kratce a następnie
schłodzić w lodówce przez ok 2h a najlepiej przez całą noc.
Przed podaniem oprószyć odrobiną cukru pudru i podawać
dobrze schłodzony z ulubionymi owocami.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz