Orzechowy Hummus z Awokado / Domowe Smarowidła (*SERIA FIT*)
Orzechowy Hummus z Awokado / Domowe Smarowidła (*SERIA FIT*)
Tym razem przedstawiam przepis na Orzechowy Hummus z
dodatkiem zdrowego Awokado, czyli idealne smarowidło do pełnoziarnistych
grzanek, chrupkiego pieczywa a nawet, jako dodatek do owsianki. Dostarcza wielu
wartości odżywczych, jest odpowiedni dla wegan i znacznie zdrowszy oraz mniej
tuczący od różnego rodzaju słodkich maseł. Przygotowanie zajmuje nie więcej niż
5 minut. Polecam gorąco.
Danie zakwalifikowanie do kategorii – śniadanie, II
śniadanie, podwieczorek, kolacja
Kaloryczność potrawy w 100 g: 185 kcal
W tym: Białka 6.31 g | Tłuszcze 11.43 g | Węglowodany 15.35 g (w tym cukry 4.01 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników
podanych w przepisie.
Składniki:
(na ok. 620 g)
- 400 g gotowanej ciecierzycy (1 opakowanie)
- 1 szt. dojrzałego Awokado (ok 140 g)
- 20 g syropu klonowego
- 40 g pasty / masła orzechowego – polecam pastę z firmy
Krukam:
https://krukam.pl/product-pol-166-Pasta-Orzechowa-100-500g.html
- 20 g oliwy z oliwek
https://krukam.pl/product-pol-166-Pasta-Orzechowa-100-500g.html
- 20 g oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Ciecierzycę odsączyć na sitku i płukać kilkukrotnie w
ciepłej wodzie. Ponownie odsączyć i umieścić w kielichu blendera lub w wysokim
naczyniu z pozostałymi składnikami. Następnie zmiksować / zblendować całość na
gładką i jednolitą masę. Gdyby masa była zbyt gęsta można dodać odrobinę wody.
Przechowywać w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz