Muffiny z Migdałami
Muffiny z Migdałami
Pyszne, delikatne, rozpływające się w ustach Muffiny z
Migdałami. Po prosu każdy, kto lubi smak
Babki Piaskowej musi wypróbować ten przepis. Polecam gorąco.
Danie zakwalifikowanie do kategorii – II śniadanie,
podwieczorek,
Kaloryczność jednej Muffiny (ok. 60 g): 231 kcal
W tym: Białka 5.67 g | Tłuszcze 14.76 g | Węglowodany 27.85 g (w tym cukry 12.75 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników
podanych w przepisie.
Składniki:
(na 12 szt.)
- 5 jajek
- 150 g cukru trzcinowego
- 140 g mąki krupczatki
- 35 g mąki kukurydzianej
- 100 g oleju rzepakowego
- 50 g mąki ziemniaczanej (ok. 2 łyżki)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka aromatu waniliowego
- 80 g blanszowanych migdałów
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Blachę na Muffiny wyłożyć dość
wysokimi papilotkami.
Blanszowane migdały krótko zmielić w blenderze aby uzyskać
drobną kruszonkę. Na spód każdej papilotki wsypać po ok ½ łyżeczki zmielonych
migdałów (część zostawić od dekoracji wierzchu)
Białka oddzielić od żółtek. Do innej miski przesiać mąki i
proszek, sodę i wymieszać.
Białka ubić z cukrem na bardzo sztywną masę. Nie przerywając
ubijania dodawać po jednym żółtku oraz olej (naprzemiennie). Następnie
zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać suche składniki. Na końcu dodać 2
łyżki soku z cytryny i całość ponownie wymieszać.
Powstałą masą napełniać papilotki (po ok. 2,5 – 3 łyżek na
każdą papilotkę). Wierzch posypać pozostałą częścią zmielonych migdałów i
wstawić blachę do nagrzanego piekarnika. Całość piec przez ok 20- 25 min.
Przed podaniem oprószyć delikatnie cukrem pudrem.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz