Jabłecznik na Kruchym Bezglutenowym Spodzie
Jabłecznik na Kruchym Bezglutenowym Spodzie
Niesamowicie kruchy spód z trzech mąk: ryżowej, kokosowej i
kukurydzianej sprawia, że ten jabłecznik po prostu rozpływa się w ustach. Aksamitne
jabłka ukryte pod bezową pianką nadają mu dodatkowej elegancji. Polecam gorąco.
Kaloryczność potrawy (jedna porcja ok. 119 g ): 278 kcal
W tym: Białka 5.06 g | Tłuszcze 12.60 g | Węglowodany 36.57
g ( w tym cukry 19.55 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników
podanych w przepisie.
Składniki na prażone jabłka
(na 12 porcji):
- 1 kg jabłek (użyłam Granny Smith)
- 20 g cukru wanilinowego
- 15 g cynamonu
- 200 ml wody + 1 litr zimnej wody do namoczenia jabłek
- sok z jednej cytryny
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 15 g płatków migdałowych
- 15 g orzechów włoskich
Składniki na kruche ciasto:
- 3 zółtka
- 120 g masła
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 100 g mąki ryżowej
- 90 g mąki kokosowej
- 30 g mąki kukurydzianej
- ok 8 łyżek gorącej wody
- szczypta soli
Składniki na bezę:
- białka z trzech jaj
- 120 g cukru trzcinowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
Przygotowanie kruchego ciasta:
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Tortownicę o Ø26
cm wyłożyć papierem (sam spód)
Oddzielić żółtka od białek, białka zostawić do bezy. Z
podanych składników zagnieść miękkie ciasto. Wodę dodawać stopniowo i zwiększać
jej ilość w razie potrzeby gdyby ciasto było zbyt sypkie. Wyrobione ciasto musi
być zwarte tak, aby dało się z niego zrobić jednolitą kulkę. ¾ ciasta
równomiernie wyłożyć na dnie tortownicy. Lekko ucisnąć i ponakłuwać widelcem
kilkanaście razy. Wstawić tortownicę do nagrzanego piekarnika i podpiec ciasto
przez ok 10 min. Pozostałą część ciasta zawinąć w folię aluminiową i schować do
zamrażalnika. Przygotować jabłka.
Przygotowanie prażonych jabłek:
Jabłka obrać ze skórki, usunąć z nich gniazda nasienne i
pokroić w małą kostkę. Pokrojone jabłka przekładać do miseczki z zimną wodą i
sokiem z jednej cytryny (dzięki temu jabłka nie ściemnieją).
W dużym garnku zagotować 200 ml wody z cukrem trzcinowym.
Gdy syrop się zagotuje jabłka odcedzić przez sito i wrzucić do gorącego syropu.
Wymieszać i dusić jabłka przez ok 20 min, aż puszczą soki a nadmiar wody
odparuje. Mieszać całość delikatnie od czasu do czasu. Pod koniec gotowania
dodać łyżeczkę cynamonu, 10 g cukru wanilinowego. Płatki i orzechy posiekać lub
delikatnie zmiksować a następnie dodać do jabłek. Wymieszać.
Tak przygotowane jabłka wyłożyć na podpieczony spód ciasta w
tortownicy. Wyrównać i odstawić na bok. Przygotować bezę.
Przygotowanie bezy:
Misa miksera i końcówka do ubijania muszą być dokładnie
umyte, odtłuszczone i wysuszone.
Białka ze szczyptą soli umieścić w misie miksera i rozpocząć
ubijanie na najwyższych obrotach. Gdy białka zaczną się pienić zacząć dodawać
cukier, stopniowo łyżka po łyżce dokładnie ubijając po każdym dodaniu cukru.
Masę ubijać dość długo aż będzie bardzo gęsta i błyszcząca. Na koniec dodać
łyżkę mąki ziemniaczanej, sok z cytryny i dokładnie, ale delikatnie wymieszać.
Przygotowanie końcowe:
Bezę wyłożyć na prażone jabłka w tortownicy nadając jej
nieregularne kształty. Resztę ciasta wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce z
grubymi oczkami. Powstałą kruszonką posypać wierzch bezy. Dodatkowo całość
można posypać jeszcze 1 łyżeczką cukru trzcinowego. Tortownicę ponownie wstawić
do nagrzanego piekarnika i piec przez ok 30 min aż kruszonka wyraźnie się zrumieni.
Po upieczeniu wystudzić na kratce. Podawać na ciepło lub zimno
z gałką waniliowych lodów. Następnie przechowywać w lodówce.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz