Błyskawiczne, Domowe Mleko Kokosowe
Błyskawiczne, Domowe Mleko Kokosowe
Mleko kokosowe wśród roślinnych zamienników tradycyjnego
mleka, należy do jednych z najlepszych. Jest bardzo smaczne i bogate w cenne składniki
odżywcze, ale jest dość kaloryczne, dlatego tez z jego spożyciem nie należy
przesadzać. Zawarte w mleku kokosowym tłuszcze wykazują właściwości
przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, dzięki czemu zmniejszają ryzyko
wystąpienia infekcji. Zwiększają też przyswajalność wapnia, co korzystnie
wpływa na układ kostny. Mleko kokosowe ma wszechstronne zastosowanie. Można je
stosować do wypieków, jako zamiennik mleka krowiego, do płatków śniadaniowych
czy owsianki, dodać do sosów, zup czy do kawy. Na jego bazie można przygotować
pyszne desery, kremy, lody, koktajle. Mleko kokosowe złagodzi też smak
pikantnych potraw kuchni chińskiej czy tajskiej. Aby zrobić mleko koksowe w
domu potrzeba tylko dwóch składników: wiórek lub chipsów kokosowych i wody. Można
je przygotować w prosty sposób w zaledwie kilkanaście minut. Polecam.
Kaloryczność potrawy (w 100 g ): 157 kcal
W tym: Białka 1.40 g | Tłuszcze 14.36 g | Węglowodany 5.58 g ( w tym cukry 1.48 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników
podanych w przepisie.
Składniki
(na ok 1 lit):
- 120 g chipsów kokosowych – polecam chipsy firmy Krukam
- 100 g wiórków kokosowych
- 750 ml wody mineralnej niegazowanej lub przefiltrowanej + 1 szklanka
Przygotowanie:
750 ml wody podgrzać w garnku, tak, aby była gorąca tak ok
60°C.
Gorącą wodą zalej wymieszane ze sobą wiórki kokosowe oraz chipsy. Odstaw całość
na ok 15 min.
Po tym czasie umieść zawartość w kielichu blendera (najlepszy będzie
blender o dużej mocy) i miksuj całość przez ok 5 do 7 min na najwyższych
obrotach. Przelać powstałe mleko przez gazę lub lnianą ściereczkę i mocno odcisnąć.
Pozostałe w gazie resztki wiórek wiórki ponownie umieścić w
blenderze i zalać szklanką gorącej wody. Zblendować przez ok 3 min i powtórzyć
czynność odcedzania i wyciskania. Gotowe mleko kokosowe przelać do szklanej
butelki lub słoika. Gotowe!
Mleko kokosowe można spożywać od razu po przygotowaniu a
następnie przechowywać w lodówce max do 3-4 dni, ponieważ już po krótkim czasie
rozwarstwia się (na wierzchu tworzy się twardy kożuch z tłuszczu). Najlepiej
przechowywać je w małych butelkach lub słoiczkach (takich do jednorazowego
wykorzystania). Przed użyciem, butelkę lub słoiczek z mlekiem należy umieścić w
garnku z ciepłą wodą, dzięki czemu mleko znów uzyska jednolitą konsystencję. W
razie potrzeby mleko można dosłodzić syropem klonowym lub miodem. Z pozostałej
po odciśnięciu mleka miazgi kokosowej można upiec np. kokosanki lub wykorzystać
do innych deserów lub ciast.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz