Błyskawiczne, Domowe Mleko Kokosowe


Błyskawiczne, Domowe Mleko Kokosowe

Mleko kokosowe wśród roślinnych zamienników tradycyjnego mleka, należy do jednych z najlepszych. Jest bardzo smaczne i bogate w cenne składniki odżywcze, ale jest dość kaloryczne, dlatego tez z jego spożyciem nie należy przesadzać. Zawarte w mleku kokosowym tłuszcze wykazują właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, dzięki czemu zmniejszają ryzyko wystąpienia infekcji. Zwiększają też przyswajalność wapnia, co korzystnie wpływa na układ kostny. Mleko kokosowe ma wszechstronne zastosowanie. Można je stosować do wypieków, jako zamiennik mleka krowiego, do płatków śniadaniowych czy owsianki, dodać do sosów, zup czy do kawy. Na jego bazie można przygotować pyszne desery, kremy, lody, koktajle. Mleko kokosowe złagodzi też smak pikantnych potraw kuchni chińskiej czy tajskiej. Aby zrobić mleko koksowe w domu potrzeba tylko dwóch składników: wiórek lub chipsów kokosowych i wody. Można je przygotować w prosty sposób w zaledwie kilkanaście minut. Polecam.



Kaloryczność potrawy (w 100 g ): 157 kcal
W tym: Białka 1.40 g | Tłuszcze 14.36  g | Węglowodany 5.58 g ( w tym cukry 1.48 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki
(na ok 1 lit):

- 120 g chipsów kokosowych – polecam chipsy firmy Krukam

- 100 g wiórków kokosowych
- 750 ml wody mineralnej niegazowanej lub przefiltrowanej + 1 szklanka




Przygotowanie:


750 ml wody podgrzać w garnku, tak, aby była gorąca tak ok 60°C. Gorącą wodą zalej wymieszane ze sobą wiórki kokosowe oraz chipsy. Odstaw całość na ok 15 min. 

Po tym czasie umieść zawartość w kielichu blendera (najlepszy będzie blender o dużej mocy) i miksuj całość przez ok 5 do 7 min na najwyższych obrotach. Przelać powstałe mleko przez gazę lub lnianą ściereczkę i mocno odcisnąć.

Pozostałe w gazie resztki wiórek wiórki ponownie umieścić w blenderze i zalać szklanką gorącej wody. Zblendować przez ok 3 min i powtórzyć czynność odcedzania i wyciskania. Gotowe mleko kokosowe przelać do szklanej butelki lub słoika. Gotowe!

Mleko kokosowe można spożywać od razu po przygotowaniu a następnie przechowywać w lodówce max do 3-4 dni, ponieważ już po krótkim czasie rozwarstwia się (na wierzchu tworzy się twardy kożuch z tłuszczu). Najlepiej przechowywać je w małych butelkach lub słoiczkach (takich do jednorazowego wykorzystania). Przed użyciem, butelkę lub słoiczek z mlekiem należy umieścić w garnku z ciepłą wodą, dzięki czemu mleko znów uzyska jednolitą konsystencję. W razie potrzeby mleko można dosłodzić syropem klonowym lub miodem. Z pozostałej po odciśnięciu mleka miazgi kokosowej można upiec np. kokosanki lub wykorzystać do innych deserów lub ciast.




Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty