Bezglutenowe Ciasto z Wiśniami z Mąki Kokosowej
Bezglutenowe Ciasto z Wiśniami z Mąki Kokosowej
Ciasto to jest bardzo proste, łatwe i przyjemne a przy tym
delikatne i lekkie. Świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno oraz
udaje się za każdym razem. Polecam gorąco.
Danie zakwalifikowanie do kategorii – II śniadanie,
podwieczorek.
Kaloryczność potrawy ( jedna porcja ok 62 g): 130 kcal
W tym: Białka 5.69 g | Tłuszcze 4.17 g | Węglowodany 18.71 g
(w tym cukry 9.71 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników
podanych w przepisie.
Składniki
(na 16 porcji):
- 10 jajek
- 150 g cukru trzcinowego
- 100 g mąki ziemniaczanej (ok. 4 łyżki)
- 100 g mąki kokosowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Dodatkowo:
- garść świeżych wydrylowanych wiśni (mogą być też mrożone)
Przygotowanie:
Foremkę o wymiarach 35 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia
(boki i spód). Piekarnik rozgrzać do 170°C.
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem na gęstą pianę
jak na bezę. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodać po jednym żółtku
ciągle miksując. Na koniec dodać aromat waniliowy.
W oddzielnej misce wymieszać ze sobą obie mąki i proszek do
pieczenia.
Następnie do masy jajecznej delikatnie wmieszać ( w
przynajmniej trzech turach) suche składniki przy pomocy łopatki lub rózgi
kuchennej.
Przelać gotową masę do foremki a na wierzchu poukładać
wiśnie delikatnie je wciskając w masę.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 55 – 60
min lub do tzw.: suchego patyczka.
Po upieczeniu przestudzić na kratce a następnie oprószyć
odrobiną cukru pudru.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz