Roladki Schabowe z Porem (*SERIA FIT*)
Roladki Schabowe z Porem (*SERIA FIT*)
Faszerowane porem i serem Mozzarella roladki schabowe to
moja kolejna propozycja na szybki i smaczny obiad w wersji Fit. Roladki przygotowywane
i podawane są w wersji sauté. Ponieważ nie są panierowane i wykorzystana
jest do ich przygotowania bardzo niewielka ilość tłuszczu są dość nisko kaloryczne a jednocześnie pyszne.
Polecam gorąco.
Danie zakwalifikowanie do kategorii – obiad
Kaloryczność potrawy (jedna porcja – 244 g): 293 kcal
W tym: Białka 23.39 g | Tłuszcze 13.65 g | Węglowodany 4.16 g (w tym cukry 2.12 g)
Składniki:
(na 4 porcje)
- ok 600 g schabu bez kości
- 280 g pora (biała jego część)
- 1½ łyżki oliwy z oliwek
- 80 g sera mini Mozzarella (ok. 12 kulek – po 3 kulki na
jedną roladkę)
- sól, pieprz, papryka słodka
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180°C.
Schab podzielić na cztery kotlety i rozbić tłuczkiem na ok ½ cm placki. Oprószyć z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką. Odstawić na
bok.
Pora oczyścić i pokroić w cienkie półksiężyce. Na patelni
rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić do niej pokrojonego pora. Dusić całość przez
ok 5 min od czasu do czasu mieszając, aby por się nie przypalił.
Kuleczki sera mozzarella pokroić na mniejsze części.
Uduszonego pora i ser układać na kotletach, następnie zwinąć
kotlety w małe roladki i zawinąć nitką, aby podczas pieczenia się nie
rozwinęły. Gotowe roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do
nagrzanego piekarnika. Całość piec przez ok 30 min. Po upieczeniu delikatnie usunąć
nici z każdej roladki.
Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami: kaszą, ryżem lub
ziemniakami oraz surówką.
Smacznego.
:)
OdpowiedzUsuń