Migdałowe Brownie z Ciecierzycy (*SERIA FIT*)
Migdałowe Brownie z Ciecierzycy (*SERIA FIT*)
Brownie, czyli klasyczne mięsiste, czasem niedopieczone,
ciasto czekoladowe ma już mnóstwo różnorodnych wersji. Ja dziś przedstawiam te
zdrowszą ze zdrową ciecierzycą, bez mąki pszennej i ze zdrowym kakao
zamiast czekolady. Brownie z ciecierzycy, której smak w ogóle nie jest
wyczuwalny, jest też jednym z najszybszych w przygotowaniu ciast. Uda się nawet
tym, którzy uważają, że nie potrafią piec. Polecam gorąco.
Danie zakwalifikowanie do kategorii – II śniadanie, podwieczorek,
kolacja
Kaloryczność potrawy (jedna porcja – 60 g): 188 kcal
W tym: Białka 5.32 g | Tłuszcze 12.97 g | Węglowodany 12.16 g (w tym cukry 5.55 g)
(na 16 porcji)
- 410 g gotowanej ciecierzycy (1 słoik lub puszka)
- 100 ml mleka 2%
- 100 g oleju rzepakowego
- 80 g cukru trzcinowego
- 50 g mąki migdałowej
- 50 g masła orzechowego – polecam masło firmy Krukam:
- 40 g kakao
- 10 g mielonych orzechów laskowych
- 30 g blanszowanych płatków migdałowych
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- ½ łyżeczki aromatu migdałowego
Dodatkowo:
- 30 g gorzkiej czekolady do dekoracji - opcjonalnie
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Foremkę o wymiarach 35 x 35
cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód).
Ciecierzycę odcedzić i obficie przepłukać pod bieżącą ciepła
wodą. Umieścić w wysokim naczyniu lub mikserze. Dodać kakao, mleko, masło
orzechowe, oba aromaty, kakao, mąkę migdałową, proszek do pieczenia i olej.
Całość zblendować / zmiksować na gładką masę.
W osobnej misce ubić jajka z cukrem na puszystą pianę.
Następnie pianę jajeczną w przynajmniej trzech turach
połączyć z musem z ciecierzycy i przy pomocy łopatki lub łyżki delikatnie
wymieszać tylko do momentu połączenia się obu mas. Na koniec do masy wmieszać
20 g płatków migdałowych i mielonych orzechów laskowych. Masę przelać do
foremki, wyrównać a wierzch posypać pozostałymi 10 g płatków migdałowych.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 min.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz