Dorsz w Curry (*SERIA FIT*)


Dorsz w Curry (*SERIA FIT*)

Przedstawiam dziś pomysł na przepyszny i zdrowy obiad - Dorsz w Curry. Dorsz w połączeniu z przyprawą curry smakuje naprawdę niesamowicie. Dodatkowo Dorsz to źródło pełnowartościowego białka oraz kwasów z rodziny omega-3, które mają dobroczynny wpływ na serce. Ponadto dorsz jest skarbnicą witamin i mikroelementów, mających między innymi stymulujący wpływ na układ odpornościowy. Polecam gorąco

Danie zakwalifikowanie do kategorii – obiad

Kaloryczność samego Dorsza w panierce (jedna porcja – 165 g): 347 kcal
W tym: Białka 26.26 g | Tłuszcze 21.13  g | Węglowodany 13.35 g (w tym cukry 0.97 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.


Kaloryczność całej potrawy (jedna porcja – 491 g): 627 kcal
W tym: Białka 35.31 g | Tłuszcze 22.62  g | Węglowodany 67.39 g w tym cukry 2.80 g
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.


Składniki:
(na 2 porcje)

- 330 g dorsza atlantyckiego polędwiczki (mrożony lub świeży)
- 100 g ryżu białego długoziarnistego
- 450 g żółtej fasolki szparagowej (świeża lub mrożona)
- sól, pieprz
- sok z jednej cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek (30 g)


Składniki na panierkę:

- 2 g przyprawy curry ( ok ½ łyżeczki)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej ( 30 g)
- 1 łyżka mąki krupczatki (17 g)
- ¼ łyżeczki mielonego imbiru


Przygotowanie:

Ryż i fasolkę ugotować w lekko osolonej wodzie ( każde w osobnym garnku).

Dorsza świeżego oczyścić, umyć i osuszyć. Mrożonego najpierw rozmrozić. Pokroić go na mniejsze kawałki. Obficie skropić sokiem z cytryny i przyprawić solą i pieprzem.
W osobnym naczyniu wymieszać ze sobą mąkę ziemniaczaną, mąkę krupczatkę, przyprawę curry i mielony imbir. Kawałki dorsza panierować w przygotowanej mieszance i od razu smażyć na dobrze rozgrzanej oliwie z oliwek ze wszystkich stron na złoty kolor. Po usmażeniu w razie konieczności odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Podawać na ciepło z ugotowanym ryżem i fasolką.

*Fasolkę można dodatkowo posypać białym sezamem lub polać odrobiną bułki tartej zasmażonej w niewielkiej ilości masła, lecz to podniesie kaloryczność całej potrawy.
Zamiast fasolki można podawać dorsza z ulubioną surówką lub innymi warzywami.




Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty