Ciasto Owsiano - Marchewkowe (*SERIA FIT*)
Ciasto Owsiano - Marchewkowe (*SERIA FIT*)
Niskokaloryczna, przepyszna a jednocześnie zdrowa wersja
ciasta marchewkowego, które można jeść bez obaw i wyrzutów sumienia. Ciasto ma
dodatkowo właściwości odmładzające za sprawą karotenu zawartego w marchwi.
Marchew zawiera również potas oraz witaminy: B1, B2, C i E, a także żelazo oraz
łatwo wchłaniany przez nasz organizm wapń. Polecam gorąco.
Danie zakwalifikowanie do kategorii – podwieczorek, kolacja
Kaloryczność potrawy (jedna porcja – 100 g): 245 kcal
W tym: Białka 7.40 g | Tłuszcze 15.41 g | Węglowodany 19.32 g (w tym cukry 8.70 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych
w przepisie.
Składniki:
(na 12 porcji)
- ok 380 – 400 g startej surowej marchwi
- 150 g płatków owsianych górskich
- 4 jajka
- 3 łyżki prawdziwego miodu
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- szczypta soli
- 60 g orzechów włoskich
- 30 g orzechów laskowych
Składniki na polewę:
- 200 g twarożku kanapkowo – sernikowego naturalnego (użyłam
,,Mojego ulubionego’’ z Biedronki)
- 2 łyżeczki miodu
- 30 g płatków migdałowych
- ½ łyżeczki aromatu waniliowego
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 170°C. Tortownicę o Ø26
cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód).
Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Jakla
ze szczyptą soli i miodem ubić na gęstą masę. Pod koniec ubijania dodać 2 łyżki
oleju lub oliwy z oliwek. Orzechy posiekać lub krótko zmiksować.
Płatki owsiane zmielić przy pomocy blendera (miksera) lub
młynka do kawy na drobny proszek. Do zmielonych płatków dodać proszek do
pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, imbir, przyprawę do piernika oraz
posiekane orzechy. Całość dokładnie wymieszać.
Do ubitej masy jajecznej dodawać teraz w przynajmniej trzech
turach suche składniki i delikatnie wymieszać do połączenia się wszystkich
składników.
Gotową masę przelać do tortownicy i wstawić do nagrzanego
piekarnika. Piec przez 1 h do tzw.: suchego patyczka.
Po upieczeniu pozostawić ciasto w ciepłym piekarniku z
uchylonymi drzwiczkami przez ok 20 min. Następnie wyjąć na blat i wystudzić do
temperatury pokojowej.
Przygotowanie polewy:
W miseczce zmiksować na gładki krem twarożek z aromatem
waniliowym.
W garnuszku rozgrzać miód i wrzucić do niego płatki
migdałowe. Całość prażyć przez ok 5-10 minut na małym ogniu ciągle delikatnie
mieszając.
Twarożkowy krem rozprowadzić równomiernie na wierzchu
upieczonego ciasta i polać uprażonymi w miodzie płatkami migdałowymi.
Ciasto
wstawić na ok 30 min do lodówki, aby polewa trochę zastygła.
Podawać lekko schłodzony. Przechowywać w lodówce.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz