Ciasto Buraczane z Polewą Jogurtową i Chipsami Kokosowymi
Ciasto Buraczane z Polewą Jogurtową i Chipsami Kokosowymi
Ciasto Buraczane i aksamitną jogurtową polewą, posypane
chipsami kokosowymi jest niesamowicie pyszne. Dzięki porcji gotowanych buraków
jest też zdrowe i pożywne. Ciasto ma wyrazisty czekoladowy smak za sprawą
gorzkiego kakao i czekolady, ale słodycz w dużej mierze zawdzięcza pysznemu purée buraczanemu, które to w delikatnym stopniu jest także wyczuwalne i
całości nadaje oryginalności. Naprawdę gorąco polecam ten przepis.
Danie zakwalifikowanie do kategorii – II śniadanie,
podwieczorek.
Kaloryczność potrawy (jedna porcja - ok 110 g.): 342 kcal
W tym: Białka 7.03 g | Tłuszcze 21.69 g | Węglowodany 26.81 g (w tym cukry 11.70 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników
podanych w przepisie.
Składniki:
(na 12 porcji)
– 200 g mąki pszennej typ 450
– 250 g ugotowanych buraków
– 5 łyżek kakao (45 g)
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia (5 g)
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej (5 g)
– 100 g cukru trzcinowego
– ¾ szklanki oleju (180 g)
– 50 g gorzkiej czekolady
- 25 g posiekanych migdałów
- 20 g zmielonych orzechów laskowych
– 3 jajka
– 2 łyżeczki aromatu waniliowego lub migdałowego
Składniki na polewę:
- 200 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 2 łyżki cukru trzcinowego
Dodatkowo:
- 20 g chipsów kokosowych
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 170°C. Tortownicę o Ø26
cm wyłożyć papierem do pieczenia (spód i boki).
Buraki umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości.
Następnie obrać ze skórki i chwilę przestudzić. Pokroić na mniejsze kawałki i
zblendować razem z aromatem waniliowym i olejem na gładkie purée.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. W osobnej misce
zmieszać ze sobą pozostałe suche składniki ( mąkę, proszek do pieczenia, sodę,
kakao, migdały, orzechy laskowe). Do masy jajecznej przelać purée buraczane i
całość chwilę jeszcze miksować na średnich obrotach miksera. Następnie do masy
dodać suche składniki w przynajmniej trzech turach i delikatnie wmieszać do
połączenia się wszystkich składników łopatką lub rózgą kuchenną. Na koniec do
masy dodać posiekaną na drobne kawałki czekoladę i ponownie całość chwilę wymieszać.
Masę przelać do tortownicy i wstawić do nagrzanego
piekarnika. Piec przez 40 min do tzw. ,,suchego patyczka”.
Ciasto po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić na kratce
do przestudzenia. W tym czasie przygotować polewę.
Przygotowanie polewy:
W garnuszku umieścić jogurt naturalny, dodać kakao i cukier.
Całość dokładnie wymieszać i zacząć podgrzewać, aby uzyskać półpłynną
konsystencję ( pilnować, aby masa się nie zagotowała – ma być lekko ciepła,
lecz nie gorąca). Polewę wylać na wierzch ciasta, udekorować chipsami
kokosowymi i odstawić do całkowitego zastygnięcia polewy.
Ciasto przechowywać w lodówce.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz