Ciasto Buraczane z Polewą Jogurtową i Chipsami Kokosowymi


Ciasto Buraczane z Polewą Jogurtową i Chipsami Kokosowymi

Ciasto Buraczane i aksamitną jogurtową polewą, posypane chipsami kokosowymi jest niesamowicie pyszne. Dzięki porcji gotowanych buraków jest też zdrowe i pożywne. Ciasto ma wyrazisty czekoladowy smak za sprawą gorzkiego kakao i czekolady, ale słodycz w dużej mierze zawdzięcza pysznemu purée buraczanemu, które to w delikatnym stopniu jest także wyczuwalne i całości nadaje oryginalności. Naprawdę gorąco polecam ten przepis.

Danie zakwalifikowanie do kategorii – II śniadanie, podwieczorek.


Kaloryczność potrawy (jedna porcja - ok 110 g.): 342 kcal
W tym: Białka 7.03 g | Tłuszcze 21.69  g | Węglowodany 26.81 g (w tym cukry 11.70 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

(na 12 porcji)


– 200 g mąki pszennej typ 450
– 250 g ugotowanych buraków
– 5 łyżek kakao (45 g)
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia (5 g)
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej (5 g)
– 100 g cukru trzcinowego
– ¾ szklanki oleju (180 g)
– 50 g gorzkiej czekolady
- 25 g posiekanych migdałów
- 20 g zmielonych orzechów laskowych
– 3 jajka
– 2 łyżeczki aromatu waniliowego lub migdałowego


Składniki na polewę:

- 200 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 2 łyżki cukru trzcinowego


Dodatkowo:

- 20 g chipsów kokosowych



Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 170°C. Tortownicę o Ø26 cm wyłożyć papierem do pieczenia (spód i boki).

Buraki umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Następnie obrać ze skórki i chwilę przestudzić. Pokroić na mniejsze kawałki i zblendować razem z aromatem waniliowym i olejem na gładkie purée.

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. W osobnej misce zmieszać ze sobą pozostałe suche składniki ( mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, migdały, orzechy laskowe). Do masy jajecznej przelać purée buraczane i całość chwilę jeszcze miksować na średnich obrotach miksera. Następnie do masy dodać suche składniki w przynajmniej trzech turach i delikatnie wmieszać do połączenia się wszystkich składników łopatką lub rózgą kuchenną. Na koniec do masy dodać posiekaną na drobne kawałki czekoladę i ponownie całość chwilę wymieszać.
Masę przelać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 40 min do tzw. ,,suchego patyczka”.

Ciasto po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić na kratce do przestudzenia. W tym czasie przygotować polewę.


Przygotowanie polewy:

W garnuszku umieścić jogurt naturalny, dodać kakao i cukier. Całość dokładnie wymieszać i zacząć podgrzewać, aby uzyskać półpłynną konsystencję ( pilnować, aby masa się nie zagotowała – ma być lekko ciepła, lecz nie gorąca). Polewę wylać na wierzch ciasta, udekorować chipsami kokosowymi i odstawić do całkowitego zastygnięcia polewy.

Ciasto przechowywać w lodówce.





Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty