Zupa Krem z Pora (*SERIA FIT*)
Zupa Krem z Pora (*SERIA FIT*)
Aksamitnie kremowa, pożywna i niesamowicie smaczna zupa krem
z pora to moja kolejna propozycja na szybki i smaczny obiad z SERII FIT. Zrumienione
grzanki z pełnoziarnistych tostów i aksamitny ser feta dodatkowo uzupełniają
walory smakowe.
Danie zakwalifikowanie do kategorii – obiad.
Kaloryczność potrawy (jedna porcja): 358 kcal
W tym: Białka 13.78 g | Tłuszcze 13.3 g | Węglowodany 48.03
g
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników
podanych w przepisie.
Składniki:
(na 3 porcje)
- 300 g pora
- 2 marchewki
- 2 pietruszki (korzeń)
- 2 plastry selera (korzeń)
- 3 średnie ziemniaki (ok 300 g)
- 2½ l bulionu warzywnego lub mięsnego
- 1 średnia cebula (ok 100 g)
- 1 łyżka oleju lub masła
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- ser feta (ok 100 g)
- tosty pełnoziarniste (ok 4 do 5 kromek)
Przygotowanie:
Pory oczyścić z zewnętrznych liści, pozostawić białą oraz
jasno zieloną część, dokładnie opłukać z resztek ziemi i pokroić na plasterki.
Pozostałe warzywa (marchewka, pietruszka, seler i ziemniaki) obrać, pokroić
na małe kostki i umieścić w garnku. Następnie wlać bulion i całość gotować, aż
warzywa zmiękną.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju lub maśle na złoty
kolor. Dodać do zupy. Zupę doprawić solą
i pieprzem do smaku a następnie zmiksować blenderem ręcznym lub kielichowym na
gładki i gęsty krem.
Tosty podpiec na suchej patelni lub w piekarniku (można użyć
także tostera) i również pokroić w małą kostkę.
Podawać na ciepło posypując wierzch zupy tostami i
pokruszonym serem feta.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz