Zupa Krem z Pora (*SERIA FIT*)


Zupa Krem z Pora (*SERIA FIT*)

Aksamitnie kremowa, pożywna i niesamowicie smaczna zupa krem z pora to moja kolejna propozycja na szybki i smaczny obiad z SERII FIT. Zrumienione grzanki z pełnoziarnistych tostów i aksamitny ser feta dodatkowo uzupełniają walory smakowe. 
Danie zakwalifikowanie do kategorii – obiad.

Kaloryczność potrawy (jedna porcja): 358 kcal
W tym: Białka 13.78 g | Tłuszcze 13.3 g | Węglowodany 48.03 g
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:
(na 3 porcje)

- 300 g pora
- 2 marchewki
- 2 pietruszki (korzeń)
- 2 plastry selera (korzeń)
- 3 średnie ziemniaki (ok 300 g)
- 2½ l bulionu warzywnego lub mięsnego
- 1 średnia cebula (ok 100 g)
- 1 łyżka oleju lub masła
- sól, pieprz


Dodatkowo:

- ser feta (ok 100 g)
- tosty pełnoziarniste (ok 4 do 5 kromek)



Przygotowanie:

Pory oczyścić z zewnętrznych liści, pozostawić białą oraz jasno zieloną część, dokładnie opłukać z resztek ziemi i pokroić na plasterki. Pozostałe warzywa (marchewka, pietruszka, seler i ziemniaki) obrać, pokroić na małe kostki i umieścić w garnku. Następnie wlać bulion i całość gotować, aż warzywa zmiękną. 

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju lub maśle na złoty kolor. Dodać do zupy.  Zupę doprawić solą i pieprzem do smaku a następnie zmiksować blenderem ręcznym lub kielichowym na gładki i gęsty krem.

Tosty podpiec na suchej patelni lub w piekarniku (można użyć także tostera) i również pokroić w małą kostkę.

Podawać na ciepło posypując wierzch zupy tostami i pokruszonym serem feta.




Smacznego

Komentarze

Popularne Posty