Szarlotka z Kaszy Jaglanej (*SERIA FIT*)


Szarlotka z Kaszy Jaglanej (*SERIA FIT*)

Szarlotka z kaszy jaglanej to świetna alternatywa dla osób będących np.: na diecie a które chciałyby zjeść coś słodkiego. Deser ten jest także idealny dla osób unikających glutenu.  Szarlotka ta jest naprawdę pyszna i niskokaloryczna.  Dodatkowo im dłużej ,,leży”, tym jest lepsza. Pokochają ją wszystkie łasuchy. Polecam.
Danie zakwalifikowanie do kategorii – podwieczorek/deser/kolacja.

Kaloryczność potrawy (jedna porcja): 279 kcal
W tym: Białka 8.4 g | Tłuszcze 4.78 g | Węglowodany 51.06 g
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:
(na 12 porcji)

- 2 szklanki kaszy jaglanej (5 torebek/woreczków)
- 1 l mleka 2%
- 1 kg jabłek (użyłam Granny Smith)
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 20 g cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 200 ml wody + 1 litr zimnej wody do namoczenia jabłek
- sok z jednej cytryny
- 1 łyżka masła

Dodatkowo:

- garść płatów migdałowych - do dekoracji
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego do posypania wierzchu - opcjonalnie


Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Tortownicę o Ø 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (spód i boki)

Kaszę jaglaną wrzucić na sito i kilkukrotnie (naprzemiennie) przelać wrzątkiem i zimną wodą – dzięki temu unikniemy gorzkiego posmaku z kaszy.

W międzyczasie w garnku zagotować mleko z 1 łyżką masła i 10 g cukru wanilinowego. Gdy mleko zacznie wrzeć, zmniejszyć moc palnika do minimum i wrzucić do niego kaszę. Delikatnie całość wymieszać a następnie przykryć pokrywką. Gotować przez około 15 - 20 minut (do uzyskania sypkiej konsystencji – nie mieszać kaszy zbyt często).

W czasie, gdy kasza się gotuje, jabłka obrać ze skórki, usunąć z nich gniazda nasienne i pokroić w małą kostkę. Pokrojone jabłka przekładać do miseczki z zimną wodą i sokiem z jednej cytryny (dzięki temu jabłka nie ściemnieją). 

W dużym garnku zagotować 200 ml wody z cukrem trzcinowym. Gdy syrop się zagotuje jabłka odcedzić przez sito i wrzucić do gorącego syropu. Wymieszać i dusić jabłka przez ok 20 min, aż puszczą soki a nadmiar wody odparuje. Mieszać całość delikatnie od czasu do czasu. Pod koniec gotowania dodać łyżeczkę cynamonu i pozostałe 10 g cukru wanilinowego. Wymieszać.

Ugotowaną kaszę podzielić na dwie równe części. Pierwszą z nich ułożyć na spodzie tortownicy. Następnie przy pomocy łyżki cedzakowej ułożyć podprażone jabłka i na jabłkach wyłożyć drugą część kaszy. Pozostałym po prażeniu jabłek syropem polać wierzchnią warstwę kaszy. Posypać całość płatkami migdałowymi i łyżeczką cukru trzcinowego.

Wstawić szarlotkę do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez 35 – 40 min. do uzyskania złotego koloru.

Po upieczeniu wyjąc od razu na blat, wypiąć z rantu tortownicy, usunąć papier do pieczenia i zostawić ciasto do całkowitego wystygnięcia.

Przed podaniem można delikatnie polać szarlotkę odrobiną syropu klonowego.








Smacznego


Komentarze

Popularne Posty