Szarlotka z Kaszy Jaglanej (*SERIA FIT*)
Szarlotka z Kaszy Jaglanej (*SERIA FIT*)
Szarlotka z kaszy jaglanej to świetna alternatywa dla osób
będących np.: na diecie a które chciałyby zjeść coś słodkiego. Deser ten jest
także idealny dla osób unikających glutenu.
Szarlotka ta jest naprawdę pyszna i niskokaloryczna. Dodatkowo im dłużej ,,leży”, tym jest lepsza. Pokochają
ją wszystkie łasuchy. Polecam.
Danie zakwalifikowanie do kategorii – podwieczorek/deser/kolacja.
Kaloryczność potrawy (jedna porcja): 279 kcal
W tym: Białka 8.4 g | Tłuszcze 4.78 g | Węglowodany 51.06 g
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników
podanych w przepisie.
Składniki:
(na 12 porcji)
- 2 szklanki kaszy jaglanej (5 torebek/woreczków)
- 1 l mleka 2%
- 1 kg jabłek (użyłam Granny Smith)
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 20 g cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 200 ml wody + 1 litr zimnej wody do namoczenia jabłek
- sok z jednej cytryny
- 1 łyżka masła
Dodatkowo:
- garść płatów migdałowych - do dekoracji
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego do posypania wierzchu -
opcjonalnie
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Tortownicę o Ø 24
cm wyłożyć papierem do pieczenia (spód i boki)
Kaszę jaglaną wrzucić na sito i kilkukrotnie (naprzemiennie)
przelać wrzątkiem i zimną wodą – dzięki temu unikniemy gorzkiego posmaku z
kaszy.
W międzyczasie w garnku zagotować mleko z 1 łyżką masła i 10
g cukru wanilinowego. Gdy mleko zacznie wrzeć, zmniejszyć moc palnika do
minimum i wrzucić do niego kaszę. Delikatnie całość wymieszać a następnie
przykryć pokrywką. Gotować przez około 15 - 20 minut (do uzyskania sypkiej
konsystencji – nie mieszać kaszy zbyt często).
W czasie, gdy kasza się gotuje, jabłka obrać ze skórki,
usunąć z nich gniazda nasienne i pokroić w małą kostkę. Pokrojone jabłka
przekładać do miseczki z zimną wodą i sokiem z jednej cytryny (dzięki temu
jabłka nie ściemnieją).
W dużym garnku zagotować 200 ml wody z cukrem
trzcinowym. Gdy syrop się zagotuje jabłka odcedzić przez sito i wrzucić do
gorącego syropu. Wymieszać i dusić jabłka przez ok 20 min, aż puszczą soki a
nadmiar wody odparuje. Mieszać całość delikatnie od czasu do czasu. Pod koniec
gotowania dodać łyżeczkę cynamonu i pozostałe 10 g cukru wanilinowego.
Wymieszać.
Ugotowaną kaszę podzielić na dwie równe części. Pierwszą z
nich ułożyć na spodzie tortownicy. Następnie przy pomocy łyżki cedzakowej
ułożyć podprażone jabłka i na jabłkach wyłożyć drugą część kaszy. Pozostałym po
prażeniu jabłek syropem polać wierzchnią warstwę kaszy. Posypać całość płatkami
migdałowymi i łyżeczką cukru trzcinowego.
Wstawić szarlotkę do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez
35 – 40 min. do uzyskania złotego koloru.
Po upieczeniu wyjąc od razu na blat, wypiąć z rantu
tortownicy, usunąć papier do pieczenia i zostawić ciasto do całkowitego
wystygnięcia.
Przed podaniem można delikatnie polać szarlotkę odrobiną
syropu klonowego.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz