Duszona Pierś z Kurczaka z Warzywami (* SERIA FIT *)


Duszona Pierś z Kurczaka z Warzywami (*SERIA FIT*)

Duszona pierś z kurczaka wg tego przepisu wychodzi niesamowicie delikatna i krucha. Danie zakwalifikowanie do kategorii – obiad- smakuje świetnie i w zupełności zaspokaja głód. Polecam gorąco.


Kaloryczność potrawy (jedna porcja): 360 kcal
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:
(na 2 porcje)

- 200 g piersi z kurczaka
- 2 średnie cebule
- 1½ łyżki suszonego lubczyku lub mały pęczek świeżego
- 2 lub 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 250 ml gorącej wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 1 ½ łyżki suszonej włoszczyzny lub ugotowane do miękkości warzywa – po jednej sztuce – marchewka, korzeń pietruszki i ćwiartka selera.
- 1 op. Ulubionych Warzyw na Patelnię ( użyłam mieszanki Greckiej)



Przygotowanie:

Cebulę obrać i posiekać. Przełożyć do blendera, dodać suszony lubczyk i włoszczyznę ( w przypadku ugotowanych warzyw należy je pokroić na mniejsze cząstki). Całość zalać 250 ml gorącej wody i odstawić na 15 mi. 

Po tym czasie całość dokładnie zmiksować na gładki mus. W przypadku użycia gotowanych warzyw może być potrzeba dodania większej ilości wody gdyż zmiksowane, ugotowane warzywa sprawią, iż mieszanka będzie zdecydowanie gęstsza.

Piersi z kurczaka umyć i pokroić na średnią kostkę. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy z oliwek i podsmażyć kawałki kurczaka na lekko złoty kolor. Następnie kurczaka umieścić w większym garnku a następnie zalać wcześniej przygotowanym musem warzywnym. Dusić całość na małym ogniu przez ok. 30 min., od czasu do czasu mieszając, aby unikną przywierania mięsa do dna garnka i tym samym przypalenia się potrawy. 

Na koniec do powstałego sosu dodać 2 lub 3 łyżki jogurtu naturalnego i całość dokładnie wymieszać (ostatecznie jogurt można pominąć, jeśli ktoś nie lubi zabielonych sosów).

Na 15 min przed zakończeniem czasu duszenia mięsa przygotować mieszankę ulubionych Warzyw na Patelnie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 


*Danie można podawać dodatkowo z kaszą lub ryżem lecz należy wówczas doliczyć je do bilansu kalorycznego całej potrawy (kalorie warto sprawdzić na opakowaniu):

Kaloryczność kaszy gryczanej w 50 g (na 1 porcje) to ok. 185 kcal
Kaloryczność białego ryżu w 50 g (na 1 porcje) to ok. 170 kcal
Kaloryczność brązowego ryżu w 50 g (na 1 porcje) to ok. 172 kcal.





Smacznego


Komentarze

Popularne Posty