Dorsz na Parze z Fasolką Szparagową i Brokułem (*SERIA FIT*)
Dorsz na Parze z Fasolką Szparagową i Brokułem (*SERIA FIT*)
Dania z ryb są szczególnie polecane osobom, które chcą
zadbać o swój układ krążenia. Tak, więc dziś polecam dorsza gotowanego na
parze, który jest rybą bogatą w kwasy omega i wartościowe białko. Warto, więc
częściej po niego sięgać. Danie zakwalifikowanie do kategorii – obiad.
Kaloryczność potrawy (jedna porcja): 301 kcal
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników
podanych w przepisie.
Składniki:
( na 2 porcje)
- 450 g fileta z Dorsza (polędwice) – może być mrożony
- 300 g fasolki szparagowej (mrożonej lub świeżej)
- 250 g brokułu (mrożony lub świeży)
- ok 2 płaskie łyżki bułki tartej
- 1 łyżka masła
- sok z jednej cytryny
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Dorsza oczyścić i dokładnie wysuszyć w papierowym ręczniku.
Skropić filety z obu stron sokiem z cytryny a następnie przyprawić solą i pieprzem.
Tak przygotowaną rybę ułożyć na nakładce lub sicie na garnku z wrzącą wodą.
Całość przykryć szczelnie pokrywką i gotować dorsza przez ok 20 min lub do
czasu, aż mięso będzie miękkie.
Fasolkę i brokuły umyć, pokroić na mniejsze części i
ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie (warzywa można gotować w tym
samym garnku, nad którym gotowana jest ryba na parze).
Pod koniec procesu gotowania w małym rondelku roztopić masło a następnie dodać do niego ok 2 łyżki bułki tartej. Całość chwilkę podsmażyć
ciągle mieszając, aby bułka się nie przypaliła. Gdy warzywa będą już miękkie,
odcedzić je z wody i wymieszać z uprażoną na maśle bułką.
Rybę ułożyć na talerzu w warzywach i podawać na ciepło.
*Danie można podawać dodatkowo z białym lub brązowym ryżem
lecz należy wówczas doliczyć go do bilansu kalorycznego całej potrawy (kalorie
warto sprawdzić na opakowaniu):
Kaloryczność białego ryżu w 50 g (na 1 porcje) to ok. 170
kcal
Kaloryczność brązowego ryżu w 50 g (na 1 porcje) to ok. 172
kcal.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz