Deser Orzechowy z Amarantusa (*SERIA FIT*)
Deser Orzechowy z Amarantusa (*SERIA FIT*)
Amarantus - nazywany zbożem XXI wieku - potocznie szkarłat -
należy do najstarszych roślin uprawnych świata. Bardzo dawno temu stanowił
podstawę pożywienia Inków, Majów i Azteków. Amarantus jest zbożem, które
charakteryzuje się szczególnie wysokimi wartościami odżywczymi i zdrowotnymi. Amarantus
zawiera 5-krotnie więcej żelaza niż szpinak lub pszenica. Jest niezwykle cennym
źródłem białka – lepiej przyswajalnego niż z mleka czy soi, a przy tym nie
zawiera glutenu.
Składniki mineralne Amarantusa sprawiają, że jest on
idealnym produktem w walce o piękną sylwetkę. Ze względu na dużą ilość błonnika
znacznie przyspiesza przemianę materii i reguluje pracę jelit. Idealny dla osób,
które mają kłopoty żołądkowe, takie jak zespół jelita drażliwego czy
nawracające zaparcia. Natomiast zawarty w Amarantusie skwalen ma właściwości
antywirusowe i bakteriobójcze. Nazywano go często naturalnym antybiotykiem,
porównywanym do czosnku czy imbiru. Amarantus może także zmniejszyć ryzyko
wystąpienia chorób układu krążenia i aktywnie wspiera pracę serca. Zawiera,
bowiem bardzo korzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe. Dominuje kwas linolowy i
oleinowy. Sprawia to, że zmniejsza się poziom cholesterolu we krwi i tym samym
zapobiega chorobom serca oraz rozwojowi miażdżycy. Wzmacniają się ściany naczyń
krwionośnych, obniżając tym samym ryzyko wystąpienia zakrzepicy, a także
regulują ciśnienie krwi.
Nasiona Amarantusa można kupić za ok 10 zł w sklepach internetowych,
ze zdrową żywnością oraz sklepach zielarskich, ale pojawiają się także w dużych
marketach.
Deser Orzechowy z Amarantusa to, zatem bardzo pożywna i
zdrowa propozycja dla każdego, kto ma ochotę na coś pysznego. Polecam
Danie zakwalifikowanie do kategorii – II śniadanie,
podwieczorek.
Kaloryczność potrawy (jedna porcja): 396 kcal
W tym: Białka 14.58 g | Tłuszcze 17.92 g | Węglowodany 47.51 g
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników
podanych w przepisie.
(na 4 porcje)
- 200 ml wody
- 200 ml mleka krowiego 2% tłuszczu
- 70 g ( ok. 3 łyżki ) pasty / masła orzechowego
https://krukam.pl/product-pol-428-Pasta-Orzechowa-100-900g.html
https://krukam.pl/product-pol-428-Pasta-Orzechowa-100-900g.html
- 35 g (ok 1 łyżka) Krukamelli – zdrowszy odpowiednik
Nutelli
https://krukam.pl/product-pol-908-Krukamella-Pasta-orzechowa-300g.html
https://krukam.pl/product-pol-908-Krukamella-Pasta-orzechowa-300g.html
- 75 g (ok 3 łyżki ) pulpy Mango
- 5 ml ( ok 1 łyżka ) syropu klonowego
Dodatkowo:
- ulubione owoce do dekoracji (żyłam mrożonych malin, jagód i banana)
Przygotowanie:
Nasiona Amarantus płukać przez ok 2 min pod bieżącą letnią wodą.
Następnie podprażyć je na suchej patelni cały czas mieszając (pozwoli to pozbyć
się ewentualnej goryczy z nasion). Uprażone nasiona przesypać do garnka
(najlepiej takiego z nieprzywierającą powłoką), wlać zimną wodę oraz mleko i
zacząć podgrzewać. Od chwili, gdy całość zacznie wrzeć, przemieszać i przykryć
garnek pokrywką. Gotować na małym ogniu przez ok 20-25 min. Ważne, aby co kilka
minut całość przemieszać żeby nasiona nie przywarły do dna. Na 5 minut przed
końcem gotowania dodać syrop klonowy i zawartość mieszać już cały czas. Konsystencja
deseru powinna przypominać gęstą kaszkę mannę.
Na tym etapie mamy gotową, podstawową bazę deseru z
Amarantusa. Od tego momentu można zacząć dodawać różne dodatki i tworzyć własne
kompozycje smakowe.
Ponieważ ja przedstawiam deser orzechowy do mojej bazy na
tym etapie należy dodać pulpę mango, masło orzechowe i Krukamellę. Następnie
całość zblendować mikserem ręcznym, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły
a deser uzyskał bardziej aksamitną konsystencję (można także opcję blendowania
pominąć – to już zależy od własnych preferencji, – lecz po dodaniu dodatków masę
należy dokładnie wymieszać).
Gdyby konsystencja deseru była zbyt gęsta można ją rozrzedzić
odrobiną mleka lub wody.
Deser można podawać na ciepło lub na zimno. Przed podaniem
udekorować ulubionymi owocami. Przechowywać w lodówce.
Deser można również umieścić w małych słoiczkach i zabrać do
pracy lub szkoły, jako posiłek na II śniadanie.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz