Deser Orzechowy z Amarantusa (*SERIA FIT*)


Deser Orzechowy z Amarantusa (*SERIA FIT*)

Amarantus - nazywany zbożem XXI wieku - potocznie szkarłat - należy do najstarszych roślin uprawnych świata. Bardzo dawno temu stanowił podstawę pożywienia Inków, Majów i Azteków. Amarantus jest zbożem, które charakteryzuje się szczególnie wysokimi wartościami odżywczymi i zdrowotnymi. Amarantus zawiera 5-krotnie więcej żelaza niż szpinak lub pszenica. Jest niezwykle cennym źródłem białka – lepiej przyswajalnego niż z mleka czy soi, a przy tym nie zawiera glutenu.
Składniki mineralne Amarantusa sprawiają, że jest on idealnym produktem w walce o piękną sylwetkę. Ze względu na dużą ilość błonnika znacznie przyspiesza przemianę materii i reguluje pracę jelit. Idealny dla osób, które mają kłopoty żołądkowe, takie jak zespół jelita drażliwego czy nawracające zaparcia. Natomiast zawarty w Amarantusie skwalen ma właściwości antywirusowe i bakteriobójcze. Nazywano go często naturalnym antybiotykiem, porównywanym do czosnku czy imbiru. Amarantus może także zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia i aktywnie wspiera pracę serca. Zawiera, bowiem bardzo korzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe. Dominuje kwas linolowy i oleinowy. Sprawia to, że zmniejsza się poziom cholesterolu we krwi i tym samym zapobiega chorobom serca oraz rozwojowi miażdżycy. Wzmacniają się ściany naczyń krwionośnych, obniżając tym samym ryzyko wystąpienia zakrzepicy, a także regulują ciśnienie krwi.

Nasiona Amarantusa można kupić za ok 10 zł w sklepach internetowych, ze zdrową żywnością oraz sklepach zielarskich, ale pojawiają się także w dużych marketach.

Deser Orzechowy z Amarantusa to, zatem bardzo pożywna i zdrowa propozycja dla każdego, kto ma ochotę na coś pysznego. Polecam

Danie zakwalifikowanie do kategorii – II śniadanie, podwieczorek.

Kaloryczność potrawy (jedna porcja): 396 kcal
W tym: Białka 14.58 g | Tłuszcze 17.92  g | Węglowodany 47.51 g
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.


Składniki:
(na 4 porcje)

- 200 ml wody

- 200 ml mleka krowiego 2% tłuszczu

- 70 g ( ok. 3 łyżki ) pasty / masła orzechowego
https://krukam.pl/product-pol-428-Pasta-Orzechowa-100-900g.html

- 35 g (ok 1 łyżka) Krukamelli – zdrowszy odpowiednik Nutelli
https://krukam.pl/product-pol-908-Krukamella-Pasta-orzechowa-300g.html

- 75 g (ok 3 łyżki ) pulpy Mango

- 5 ml ( ok 1 łyżka ) syropu klonowego


Dodatkowo:

- ulubione owoce do dekoracji (żyłam mrożonych malin, jagód i banana)


Przygotowanie:

Nasiona Amarantus płukać przez ok 2 min pod bieżącą letnią wodą. Następnie podprażyć je na suchej patelni cały czas mieszając (pozwoli to pozbyć się ewentualnej goryczy z nasion). Uprażone nasiona przesypać do garnka (najlepiej takiego z nieprzywierającą powłoką), wlać zimną wodę oraz mleko i zacząć podgrzewać. Od chwili, gdy całość zacznie wrzeć, przemieszać i przykryć garnek pokrywką. Gotować na małym ogniu przez ok 20-25 min. Ważne, aby co kilka minut całość przemieszać żeby nasiona nie przywarły do dna. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać syrop klonowy i zawartość mieszać już cały czas. Konsystencja deseru powinna przypominać gęstą kaszkę mannę.

Na tym etapie mamy gotową, podstawową bazę deseru z Amarantusa. Od tego momentu można zacząć dodawać różne dodatki i tworzyć własne kompozycje smakowe.

Ponieważ ja przedstawiam deser orzechowy do mojej bazy na tym etapie należy dodać pulpę mango, masło orzechowe i Krukamellę. Następnie całość zblendować mikserem ręcznym, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły a deser uzyskał bardziej aksamitną konsystencję (można także opcję blendowania pominąć – to już zależy od własnych preferencji, – lecz po dodaniu dodatków masę należy dokładnie wymieszać).

Gdyby konsystencja deseru była zbyt gęsta można ją rozrzedzić odrobiną mleka lub wody.

Deser można podawać na ciepło lub na zimno. Przed podaniem udekorować ulubionymi owocami. Przechowywać w lodówce.

Deser można również umieścić w małych słoiczkach i zabrać do pracy lub szkoły, jako posiłek na II śniadanie.





Smacznego



Komentarze

Popularne Posty