Ciasteczka Ryżowe
Ciasteczka Ryżowe
Dziś polecam bardzo szybkie w przygotowaniu i niesamowicie
pyszne ciasteczka z kleiku ryżowego. Są niesamowicie kruche, delikatne i znikają
w mgnieniu oka. Świetna zabawa dla dzieci i radość z jedzenia. Polecam gorąco.
Składniki:
(na ok 24 ciasteczka)
- 160 g kleiku ryżowego
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
- ½ szklanki cukru trzcinowego
- ½ łyżeczki aromatu waniliowego lub migdałowego
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżeczki wiórków kokosowych
- 4 łyżki sezamu
- kandyzowane owoce wiśni lub ulubione powidła do
nadziewania
Przygotowanie:
Przygotować dużą blachę z piekarnika i wyłożyć ją papierem
do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180°C.
W misie miksera umieścić kleik ryżowy, cukier i proszek do
pieczenia. Wymieszać a następie dodać miękkie masło. W blenderze zmiksować jajka
z wiórkami kokosowymi i sezamem na puszystą masę. Mieszankę przelać do
pozostałych składników i przy pomocy haka do wyrabiania ciasta wyrobić
jednolitą masę. Można ciasto zagnieść również ręcznie. Konsystencja ciasta będzie lepka i tłusta tak, więc dłonie
należy zwilżyć lekko wodą i formować z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego.
Kulkę delikatnie zgnieść na lekko płaski krążek a następnie w samym jego środku
zrobić małe wgłębienie, w którym należy umieścić owoc kandyzowanej wiśni lub powidła.
Ciasteczka układać na blaszce w około 4 cm odstępach. Blachę
wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok 20-25 min.
Ciasteczka po upieczeniu są miękkie, ale po ostygnięciu
delikatnie twardnieją i są bardzo kruche i pyszne.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz