Carpaccio z buraków (* SERIA FIT *)
Carpaccio z buraków (*SERIA FIT*)
Alternatywa dla tradycyjnego włoskiego Carpaccio z wołowiny,
które smakuje równie pysznie jak wygląda. Danie z grupy wegetariańskie. Przepis
jest bardzo prosty w przygotowaniu a zapewniam, że smakuje przepysznie.
Polecam.
Kaloryczność potrawy (jedna porcja): 258 kcal
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
(na 4 porcje)
- 4 średnie upieczone buraki (instrukcja pieczenia buraków
poniżej)
- 100 g rukoli lub roszponki
- garść orzechów włoskich
- tarty
parmezan
- ser feta lub min mozzarella
- oliwki zielone z migdałami lub bez
- łyżeczka kaparów
- sos z octem Balsamicznym z Modeny (polecam Monini)
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- 1 pomidor koktajlowy do dekoracji
- tost pełnoziarnisty (1 do 2 szt. na porcję)
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 200°C.
Buraki dokładnie umyć i osuszyć a następnie każdy zawinąć w
kawałek folii aluminiowej. Buraków nie należy obierać. Ułożyć je na blaszce i
wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 1h (małe buraki) do 1½ h (duże
buraki), z ustawieniem grzania góra- dół. Buraki są gotowe, gdy widelec łatwo
wchodzi w miąższ.
Buraki pozostawić do ostygnięcia, a następnie obrać.
Buraki do Carpaccio można przygotować nawet do dwóch dni
wcześniej a po upieczeniu przechowywać w lodówce.
Talerz udekorować sosem z octu balsamicznego. Wystudzone
buraki pokroić w bardzo cienkie plastry i poukładać na całej powierzchni
talerza. Sałatę dokładnie umyć i osuszyć – ułożyć na burakach. Orzechy posiekać,
ser feta lub min mozzarelle pokruszyć i dodać do dania. Całość udekorować
kilkoma oliwkami, kaparami i pomidorem koktajlowym a na koniec posypać odrobiną
tartego parmezanu. Przed podaniem polać niewielką ilością oliwy z oliwek oraz doprawić
solą i pierzem.
Tosty opiec w tosterze lub w piekarniku (można też podpiec tosty na suchej patelni - do zarumienienia się).
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz