Lemon & Orange Curd
Lemon & Orange Curd
Deser ten pochodzi z Anglii. Jest to forma aksamitnego kremu
przygotowana z jajek, cukru i masła. Wykorzystuje się go głównie do ciast i
deserów. Świetnie sprawdzi się, jako krem do tarty czy tortów, dodatek do gofrów,
polewa do lodów i naleśników oraz jako smarowidło do tostów lub maślanego
pieczywa typu chałka. Można go również jeść samodzielnie.
Składniki:
- 3 jajka
- 3 żółtka
- 160 g cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 100 g masła
- ¼ szklanki soku z cytryny
- ½ szklanki soku z pomarańczy
- skórka starta z jednej cytryny
- skórka otarta z jednej pomarańczy
Przygotowanie:
Jajka, żółtka, cukier i cukier waniliowy ubić na jasną i
puszystą masę. Proces ubijania powinien
potrwać ok 10 min.
Gotową masę przelać do garnuszka z powłoką nieprzywierającą
i dodać pozostałe składniki. Podgrzewać na wolnym ogniu ciągle mieszając, aż
masa zacznie gęstnieć a jego konsystencja będzie podobna do rzadszego budyniu.
Należy pilnować, aby masa się nie zagotowała.
Gotową masę następnie przetrzeć przez gęste sitko i przełożyć
do wcześniej umytych i wyparzonych słoiczków. Przechowywać w lodówce.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz