Lemon & Orange Curd


Lemon & Orange Curd

Deser ten pochodzi z Anglii. Jest to forma aksamitnego kremu przygotowana z jajek, cukru i masła. Wykorzystuje się go głównie do ciast i deserów. Świetnie sprawdzi się, jako krem do tarty czy tortów, dodatek do gofrów, polewa do lodów i naleśników oraz jako smarowidło do tostów lub maślanego pieczywa typu chałka. Można go również jeść samodzielnie.

Składniki:

- 3 jajka
- 3 żółtka
- 160 g cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 100 g masła
- ¼ szklanki soku z cytryny
- ½ szklanki soku z pomarańczy
- skórka starta z jednej cytryny
- skórka otarta z jednej pomarańczy



Przygotowanie:

Jajka, żółtka, cukier i cukier waniliowy ubić na jasną i puszystą masę.  Proces ubijania powinien potrwać ok 10 min.

Gotową masę przelać do garnuszka z powłoką nieprzywierającą i dodać pozostałe składniki. Podgrzewać na wolnym ogniu ciągle mieszając, aż masa zacznie gęstnieć a jego konsystencja będzie podobna do rzadszego budyniu. Należy pilnować, aby masa się nie zagotowała.

Gotową masę następnie przetrzeć przez gęste sitko i przełożyć do wcześniej umytych i wyparzonych słoiczków. Przechowywać w lodówce.



Smacznego.



Komentarze

Popularne Posty