Eskalopki Drobiowe
Eskalopki Drobiowe
Eskalopki to kawałki mięsa obtoczone w cieście i smażone na
gorącym tłuszczu. Danie przygotowuje się szybko i prosto a smakuje wyśmienicie.
Mięciutkie mięso w chrupiącej skorupce. Świetne danie dla dzieci i nie tylko.
Idealnie sprawdzi się, jako standardowy posiłek obiadowy, ale też, jako przekąska
lub przystawka na imprezę. Można podawać na ciepło lub na zimno.
Składniki:
- 500 g fileta z piersi kurczaka lub polędwiczek z piersi
kurczaka
- 100 ml mleka
- 4 do 5 łyżek preferowanej przez siebie maki (pszennej
pełnoziarnistej, orkiszowej, krupczatki itd.)
- 2 jajka
- łyżeczka przyprawy do kurczaka
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Mięso umyć i osuszyć. Następnie w przypadku użycia całych
piersi z kurczaka należy pokroić je na ok 1 cm plastry, w przypadku polędwiczek
ten proces należy pominąć. Plastry jak i polędwiczki roztłuc tłuczkiem na ok ½ cm
kotlety.
W misce zmiksować ze sobą wszystkie pozostałe składniki, aby
uzyskać jednolite, ale dość gęste ciasto (konsystencją podobne do gęstej
śmietany). Gdyby ciasto było zbyt rzadkie dodać jeszcze trochę mąki a gdyby
wyszło zbyt gęste dodać jeszcze odrobinę mleka lub wody.
Na patelni mocno rozgrzać olej. Kotleciki równomiernie
obtaczać w cieście i układać na rozgrzanym oleju. Smażyć na złoty kolor z obu
stron. Następnie odsączyć eskalopki z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym
i podawać na ciepło lub na zimno z ulubionymi dodatkami tj., ziemniaki, ryż,
kasza, sałatka itp.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz