Ciasto Wuzetka


Ciasto Wuzetka

Nazwa deseru powstała na przełomie lat 40 i 50 XX wieku, prawdopodobnie od warszawskiej trasy W-Z, w pobliżu, której znajdowała się jedna z cukierni. Według innej teorii nazwa „wuzetka” pochodzi od skrótowca: „WZC”, którego rozwinięcie to „wypiek z czekoladą” albo „WZK”, czyli „wypiek z kremem”. Tak czy owak ciasto jest pyszne i ponadczasowe. Zawsze sprawdzi się przy każdej okazji. Polecam.



Składniki na biszkopt:

- 7 dużych jajek
- 180 g cukru
- 7 łyżek zimnej wody (75 g)
- 185 g mąki pszennej tortowej
- 3 pełne łyżki gorzkiego kakao
- 1 ½ łyżki czarnego kakao Intense Dr. Oetker
- 1 op. Cukru waniliowego


Składniki na krem śmietankowy:

- 500 ml śmietanki kremówki 36%
- 1 op. Cukru z prawdziwą wanilią Dr. Oetker
- 250 g serka Mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru


Składniki na polewę czekoladową:

- 100 g mlecznej czekolady
- 200 g gorzkiej czekolady
- 250 ml śmietanki kremówki 30 %


Poncz:

- 400 ml zaparzonej bardzo mocnej czarnej herbaty
- 100 ml likieru wiśniowego lub wódki - opcjonalnie


Dodatkowo:

- ok 400 g kwaśnego dżemu lub konfitury (wiśniowa, śliwkowa, jeżynowa)
- kandyzowane owoce wiśni lub rodzynki do dekoracji



Przygotowanie biszkoptu:

Kwadratową (35 x 35 cm) lub prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia (spód i boki tak, aby papier wystawał ok 2 cm nad rant tortownicy). Piekarnik rozgrzać do 165°C.

Jajka muszą być w temperaturze pokojowej.

Całe jajka umieścić w misie miksera. Dodać cukier i cukier waniliowy a następnie zacząć ubijać na wysokich obrotach przez ok 10 do 15 min. (masa powinna potroić swoją objętość). Pod koniec ubijania zmniejszyć obroty miksera do min a do masy jajecznej dodać 7 łyżek bardzo zimnej wody i całość krótką chwilę jeszcze mieszać.

W osobnej misce wymieszać oba rodzaje kakao z mąką. Następnie przy pomocy łopatki w przynajmniej trzech turach bardzo delikatnie wymieszać suchą mieszankę z masą jajeczną, dokładnie sięgając dna i boków misy.

Gotowe ciasto przelać do formy i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Biszkopt piec przez 45 do 50 min do tzw. suchego patyczka.

Upieczony biszkopt wystudzić na kratce a następnie wypiąć go z tortownicy, delikatnie usunąć papier i przewrócić go do góry dnem. Tak przygotowany biszkopt podzielić na dwa równe blaty przy użyciu ostrego noża.


Przygotowanie ponczu:

Zaparzyć mocną herbatę i odstawić do wystygnięcia. Do schłodzonej herbaty dodać alkohol.


Przygotowanie kremu:

W misie miksera umieścić 250 g serka Mascarpone, cukier puder, cukier waniliowy i schłodzoną śmietankę. Całość zacząć ubijać na najwyższych obrotach miksera aż masy się dokładnie połączą i zaczną gęstnieć. Krem jest gotowy, gdy w masie wyraźnie odznaczają się ślady łopatek miksera.


Składanie ciasta:

Pierwszy blat umieścić ponownie w to formie. Blat nasączyć ponczem i wyłożyć na nim dżem lub konfiturę. Wyrównać. Następnie wyłożyć krem śmietanowy (z kremu odłożyć kilka łyżek do oddzielnej miseczki – będzie potrzebny do końcowej dekoracji). Wyrównać. Krem przykryć drugim blatem, delikatnie docisnąć i również go nasączyć. Ciasto schować do lodówki na ok 1 h.

Następnie przygotować polewę czekoladową.

Śmietankę umieścić w garnuszku i zagotować. Zdjąć z ognia i dodać do niej połamane na mniejsze kawałki oba rodzaje czekolady. Odczekać kilka minut a następnie całość dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Tak przygotowaną masę wylać na wierzch schłodzonego ciasta i udekorować pozostałym kremem. Ciasto ponownie umieścić w lodówce na ok 2 h lub dłużej, aby czekolada stężała.

Podawać schłodzone. Przechowywać w lodówce.






Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty