Ciasto Wuzetka
Ciasto Wuzetka
Nazwa deseru powstała na przełomie lat 40 i 50 XX wieku,
prawdopodobnie od warszawskiej trasy W-Z, w pobliżu, której znajdowała się
jedna z cukierni. Według innej teorii nazwa „wuzetka” pochodzi od skrótowca:
„WZC”, którego rozwinięcie to „wypiek z czekoladą” albo „WZK”, czyli „wypiek z
kremem”. Tak czy owak ciasto jest pyszne i ponadczasowe. Zawsze sprawdzi się
przy każdej okazji. Polecam.
Składniki na biszkopt:
- 7 dużych jajek
- 180 g cukru
- 7 łyżek zimnej wody (75 g)
- 185 g mąki pszennej tortowej
- 3 pełne łyżki gorzkiego kakao
- 1 ½ łyżki czarnego kakao Intense Dr. Oetker
- 1 op. Cukru waniliowego
Składniki na krem śmietankowy:
- 500 ml śmietanki kremówki 36%
- 1 op. Cukru z prawdziwą wanilią Dr. Oetker
- 250 g serka Mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
Składniki na polewę czekoladową:
- 100 g mlecznej czekolady
- 200 g gorzkiej czekolady
- 250 ml śmietanki kremówki 30 %
Poncz:
- 400 ml zaparzonej bardzo mocnej czarnej herbaty
- 100 ml likieru wiśniowego lub wódki - opcjonalnie
Dodatkowo:
- ok 400 g kwaśnego dżemu lub konfitury (wiśniowa, śliwkowa,
jeżynowa)
- kandyzowane owoce wiśni lub rodzynki do dekoracji
Przygotowanie biszkoptu:
Kwadratową (35 x 35 cm) lub prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia (spód i
boki tak, aby papier wystawał ok 2 cm nad rant tortownicy). Piekarnik rozgrzać
do 165°C.
Jajka muszą być w temperaturze pokojowej.
Całe jajka umieścić w misie miksera. Dodać cukier i cukier
waniliowy a następnie zacząć ubijać na wysokich obrotach przez ok 10 do 15 min.
(masa powinna potroić swoją objętość). Pod koniec ubijania zmniejszyć obroty
miksera do min a do masy jajecznej dodać 7 łyżek bardzo zimnej wody i całość
krótką chwilę jeszcze mieszać.
W osobnej misce wymieszać oba rodzaje kakao z mąką.
Następnie przy pomocy łopatki w przynajmniej trzech turach bardzo delikatnie
wymieszać suchą mieszankę z masą jajeczną, dokładnie sięgając dna i boków misy.
Gotowe ciasto przelać do formy i wstawić do rozgrzanego
piekarnika. Biszkopt piec przez 45 do 50 min do tzw. suchego patyczka.
Upieczony biszkopt wystudzić na kratce a następnie wypiąć go
z tortownicy, delikatnie usunąć papier i przewrócić go do góry dnem. Tak
przygotowany biszkopt podzielić na dwa równe blaty przy użyciu ostrego noża.
Przygotowanie ponczu:
Zaparzyć mocną herbatę i odstawić do wystygnięcia. Do
schłodzonej herbaty dodać alkohol.
Przygotowanie kremu:
W misie miksera umieścić 250 g serka Mascarpone, cukier
puder, cukier waniliowy i schłodzoną śmietankę. Całość zacząć ubijać na najwyższych
obrotach miksera aż masy się dokładnie połączą i zaczną gęstnieć. Krem jest
gotowy, gdy w masie wyraźnie odznaczają się ślady łopatek miksera.
Składanie ciasta:
Pierwszy blat umieścić ponownie w to formie. Blat
nasączyć ponczem i wyłożyć na nim dżem lub konfiturę. Wyrównać. Następnie
wyłożyć krem śmietanowy (z kremu odłożyć kilka łyżek do oddzielnej miseczki –
będzie potrzebny do końcowej dekoracji). Wyrównać. Krem przykryć drugim blatem,
delikatnie docisnąć i również go nasączyć. Ciasto schować do lodówki na ok 1 h.
Następnie przygotować polewę czekoladową.
Śmietankę umieścić w garnuszku i zagotować. Zdjąć z ognia i
dodać do niej połamane na mniejsze kawałki oba rodzaje czekolady. Odczekać
kilka minut a następnie całość dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia
się czekolady. Tak przygotowaną masę wylać na wierzch schłodzonego ciasta i
udekorować pozostałym kremem. Ciasto ponownie umieścić w lodówce na ok 2 h lub dłużej,
aby czekolada stężała.
Podawać schłodzone. Przechowywać w lodówce.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz