Ciasto Pomidorowe z Kremem Śmietanowym
Ciasto pomidorowe? – Dlaczego nie. Są ciasta marchewkowe,
szpinakowe, buraczane, dyniowe, fasolowe więc czas sprawdzić jak smakuje pomidorowe.
Jest błyskawiczne w przygotowaniu i bardzo smaczne. Każdy wielbiciel pomidorów
powinien je wypróbować. W smaku jest bardzo podobne do ciasta marchewkowego. W
sezonie zimowym idealnie sprawdzają się pomidory z puszki a w sezonie letnim
świeże malinówki. Polecam gorąco.
Składniki:
- 1 puszka krojonych pomidorów (400 g) z puszki, w sezonie zmiksować
świeże malinówki
- 2 jajka
- 150 ml oleju ( ok ½ szklanki)
- 120 g cukru
- 320 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sodki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczki cynamonu
- duża szczypta soli soli
- garść ulubionych bakalii ( posiekane migdały, orzechy,
rodzynki itp.)
Składniki na krem:
- 400 ml śmietanki kremówki min 30%
- 250 g serka Mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
Dekoracja:
- cukier puder
Przygotowanie:
Tortownicę o Ø24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (spód i
boki) Piekarnik rozgrzać do 180°C.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem,
wymieszać.
Przy pomocy blendera kielichowego lub ręcznego zmiksować na gładką
masę pomidory z olejem, jakami i cukrem. Przy użyciu miksera kielichowego masa
będzie bardziej puszysta i lepiej napowietrzona.
W sezonie letnim, gdy używamy świeżych pomidorów należy je
najpierw zalać wrzątkiem i pozostawić pomidory w nim przez ok 30 sekund.
Następnie wylać wodę i obrać pomidory ze skórki. Pokroić na mniejsze cząstki a
potem postępować zgodnie z przepisem.
Zblendowany mus pomidorowy przelać do suchych składników i
dokładnie wymieszać do całkowitego połączenia. Dodać bakalie i ponownie krótko
wymieszać.
Masę przelać do tortownicy i wstawić do nagrzanego
piekarnika. Piec przez ok 50 min do tzw. ,,suchego patyczka”.
Po upieczeniu ciasto wystudzić na kratce a następnie
podzielić na dwa równe blaty.
Przygotowanie kremu:
W misie miksera umieścić 250 g serka Mascarpone, cukier
puder i schłodzoną śmietankę. Całość zacząć ubijać na najwyższych obrotach
miksera aż masa zacznie gęstnieć. Krem jest gotowy, gdy w masie wyraźnie odznaczają
się ślady łopatek miksera (należy pilnować procesu ubijania, aby masą się nie zwarzyła).
Przygotowanie końcowe:
Tortownicę ponownie zapiąć w rant i umieścić w niej jeden
blat ciasta. Wyłożyć na niego krem śmietanowy. Wyrównać i przykryć drugim
blatem delikatnie go dociskając. Ciasto przykryć folią spożywczą i umieścić na
ok 2 godziny w lodówce.
Przed podaniem posypać wierzch ciasta cukrem pudrem a potem przechowywać
w lodówce.
Smacznego
Bardzo dobre ciasto , ja nie dałam bakalii .Mocno robić śmiało .Ja na pewno będę wracać do tego przepisu.Pozdrawiam Dorota
OdpowiedzUsuńCieszę się że ciasto Pani smakowało i życzę udanych dalszych wypieków. Pozdrawiam serdecznie.
Usuń