Ciasto Pomarańczowe z Czekoladą


Ciasto Pomarańczowe z Czekoladą

Przepyszne i bardzo aromatyczne ciasto pomarańczowe z dodatkiem świeżego soku z pomarańczy i otartej skórki pomarańczowej, przełożone czekoladowym Ganache to idealna propozycja na udany deser dla wszystkich łasuchów. Podczas przygotowywania jak i w procesie pieczenia aromat egzotycznych pomarańczy unosi się w całym domu i pobudza kubki smakowe tak bardzo, że nie można doczekać się momentu konsumpcji.  Polecam gorąco.




Składniki:

- 200 ml oleju
- 180 g drobnego cukru do wypieków
- 4 jajka
- 180 g mąki pszennej
- 30 g skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- świeżo otarta skórka z 1 pomarańczy
- 100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (z ok 2 dużych pomarańczy)
- kandyzowana skórka pomarańczowa
- aromat pomarańczowy
- aromat waniliowy
- aromat migdałowy
- 200 g mlecznej czekolady
- 100 g gorzkiej czekolady
- 200 ml śmietanki kremówki 30 %



Przygotowanie:

Tortownicę o Ø24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (spód i boki) Piekarnik rozgrzać do 170°C.

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić, jaka i cukier. Zacząć ubijać na wysokich obrotach przez ok 10 do 15 min. (masa powinna potroić swoją objętość). Pod koniec ubijania zmniejszyć obroty miksera i wolną stróżką wlać olej.

Pomarańcze dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem. Osuszyć i zetrzeć skórkę z jednej pomarańczy na tarce. Do szklanki wycisnąć 100 ml soku pomarańczowego. Dodać po ½ łyżeczki aromatów: waniliowego, pomarańczowego i migdałowego. Wymieszać.

Obie mąki przesiać prze sitko. Dodać proszek do pieczenia i sodę. Wymieszać.

Do masy jajecznej dodawać (przynajmniej w trzech turach) mieszankę mączną na zmianę z sokiem pomarańczowym dokładnie i powoli mieszając łopatką lub rózgą kuchenną do połączenia się wszystkich składników. Nie mieszać zbyt długo - tylko do połączenia składników.

Gotową masę przelać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok 50 min do tzw. ,,suchego patyczka”. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić w nim ciasto na ok 20 min. Następnie wyjąć ciasto z piekarnika, zdjąć rant tortownicy i delikatnie usunąć papier do pieczenia. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Gdyby ciasto podczas pieczenia zbyt mocno wyrosło na środku, ściąć ostrym nożem wybrzuszony wierch i pokruszyć go do miseczki na drobną kruszonkę. Przyda się ona do końcowej dekoracji. Ciasto przewrócić do góry dnem i przekroić wzdłuż na dwa równe blaty.

Dolny blat ponownie umieścić w tortownicy i zapiąć rant.

W garnuszku zagotować śmietankę. Do gorącej śmietanki dodać połamane na kawałki oba rodzaje czekolady i odczekać kilka minut. Następnie całość dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Połowę masy wylać na dolny blat ciasta i równomiernie rozprowadzić czekoladę na blacie a następnie delikatnie ułożyć drugi blat (nie dociskać zbyt mocno). Na wierch wylać drugą część czekolady. Udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową i posypać wcześniej przygotowaną kruszonką z ciasta.

Całość odstawić do lodówki na ok 1 h, aby czekolada zastygła.

Ciasto przechowywać w suchym i chłodnym miejscu ( nie musi to być lodówka).







Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty