Ciasto Pomarańczowe z Czekoladą
Ciasto Pomarańczowe z Czekoladą
Przepyszne i bardzo aromatyczne ciasto pomarańczowe z
dodatkiem świeżego soku z pomarańczy i otartej skórki pomarańczowej, przełożone
czekoladowym Ganache to idealna propozycja na udany deser dla wszystkich
łasuchów. Podczas przygotowywania jak i w procesie pieczenia aromat
egzotycznych pomarańczy unosi się w całym domu i pobudza kubki smakowe tak bardzo,
że nie można doczekać się momentu konsumpcji. Polecam gorąco.
Składniki:
- 200 ml oleju
- 180 g drobnego cukru do wypieków
- 4 jajka
- 180 g mąki pszennej
- 30 g skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- świeżo otarta skórka z 1 pomarańczy
- 100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (z ok 2
dużych pomarańczy)
- kandyzowana skórka pomarańczowa
- aromat pomarańczowy
- aromat waniliowy
- aromat migdałowy
- 200 g mlecznej czekolady
- 100 g gorzkiej czekolady
- 200 ml śmietanki kremówki 30 %
Przygotowanie:
Tortownicę o Ø24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (spód i
boki) Piekarnik rozgrzać do 170°C.
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić, jaka i cukier. Zacząć ubijać na
wysokich obrotach przez ok 10 do 15 min. (masa powinna potroić swoją objętość).
Pod koniec ubijania zmniejszyć obroty miksera i wolną stróżką wlać olej.
Pomarańcze dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem. Osuszyć i
zetrzeć skórkę z jednej pomarańczy na tarce. Do szklanki wycisnąć 100 ml soku
pomarańczowego. Dodać po ½ łyżeczki aromatów: waniliowego, pomarańczowego i
migdałowego. Wymieszać.
Obie mąki przesiać prze sitko. Dodać proszek do pieczenia i
sodę. Wymieszać.
Do masy jajecznej dodawać (przynajmniej w trzech turach)
mieszankę mączną na zmianę z sokiem pomarańczowym dokładnie i powoli mieszając
łopatką lub rózgą kuchenną do połączenia się wszystkich składników. Nie mieszać
zbyt długo - tylko do połączenia składników.
Gotową masę przelać do tortownicy i wstawić do nagrzanego
piekarnika. Piec przez ok 50 min do tzw. ,,suchego patyczka”. Po upieczeniu
uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić w nim ciasto na ok 20 min. Następnie
wyjąć ciasto z piekarnika, zdjąć rant tortownicy i delikatnie usunąć papier do
pieczenia. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Gdyby ciasto podczas pieczenia zbyt mocno wyrosło na środku,
ściąć ostrym nożem wybrzuszony wierch i pokruszyć go do miseczki na drobną
kruszonkę. Przyda się ona do końcowej dekoracji. Ciasto przewrócić do góry dnem
i przekroić wzdłuż na dwa równe blaty.
Dolny blat ponownie umieścić w tortownicy i zapiąć rant.
W garnuszku zagotować śmietankę. Do gorącej śmietanki dodać
połamane na kawałki oba rodzaje czekolady i odczekać kilka minut. Następnie
całość dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Połowę
masy wylać na dolny blat ciasta i równomiernie rozprowadzić czekoladę na blacie
a następnie delikatnie ułożyć drugi blat (nie dociskać zbyt mocno). Na wierch
wylać drugą część czekolady. Udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową i
posypać wcześniej przygotowaną kruszonką z ciasta.
Całość odstawić do lodówki na ok 1 h, aby czekolada
zastygła.
Ciasto przechowywać w suchym i chłodnym miejscu ( nie musi
to być lodówka).
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz