Torcik Makowy z Mandarynkami i Czerwoną Pomarańczą


Torcik Makowy z Mandarynkami i Czerwoną Pomarańczą

Bardzo przyjemny torcik z dodatkiem aromatycznego musu z mandarynek i pomarańczy to świetny deser na każdą okazję. Łatwy w przygotowaniu i bardzo pyszny. Polecam do wypróbowania.



Składniki na biszkopt makowy:

- 300 g mielonego niebieskiego maku
- 200 g drobnego cukru do wypieków + 3 łyżki cukru pudru
- 8 dużych jajek, żółtka i białka osobno
- 3 łyżki kaszy manny
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego


Składniki na krem:

- 500 g serka Mascarpone
- 300 ml śmietanki kremówki 34 %
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżeczki aromatu waniliowego lub opakowanie cukru wanilinowego


Dodatkowo:

- 2 małe puszki mandarynek w syropie
- 2 czerwone pomarańcze (mogą być również zwykłe)
- 100 g cukru
- 1 galaretka pomarańczowa
- 100 g mlecznej czekolady

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.


Przygotowanie: 

Przygotowanie ciasta należy rozpocząć od przygotowania musu mandarynkowego, aby zdążył stężeć.

Mandarynki wraz z sokiem przelać do garnuszka, dodać cukier i sok (wraz z miąższem) z jednej pomarańczy. Całość gotować przez ok 15 min na wolnym ogniu często mieszając, aby nadmiar soku trochę odparował a mandarynki się rozgotowały tworząc delikatny mus. Następnie zdjąć z ognia i wsypać opakowanie pomarańczowej galaretki. Wymieszać, aż zawarta w galaretce żelatyna dokładnie się rozpuści. Gdy masa wystygnie umieścić ją w lodówce, aby stężała od czasu do czasu mieszając (masa ma być luźna i przypominać mus a nie jednolitą bryłę).

Tortownicę o Ø 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). Piekarnik rozgrzać do 175°C.

Mak zalać wrzącą wodą (tylko do przykrycia), przemieszać i odstawić do wystudzenia. Następnie odsączyć z nadmiaru wody przez gęstą gazę lub lnianą ściereczkę. W przypadku użycia niemielonego maku po odsączeniu mak dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem.

Żółtka umieścić w misie miksera razem z cukrem i utrzeć na jasną, puszystą masę. Dodać zmielony mak, kaszę manną, bułkę tartą, proszek do pieczenia, ekstrakt z migdałów i ponownie zmiksować do połączenia się wszystkich składników.

W osobnym naczyniu białka ubić na sztywną pianę z 3 łyżkami cukru pudru. Ubite białka delikatnie wmieszać do masy makowej łyżką lub szpatułką (nie używać już miksera).

Tak przygotowaną masę przelać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu lekko uchylić drzwi piekarnika i wystudzić ciasto.

Ciasto wyjąć z formy, przekroić wzdłuż na 2 równe blaty.

W misie miksera umieścić serek Mascarpone, śmietankę, aromat waniliowy i cukier. Całość ubić na gładki krem. Z powstałego kremu odłożyć 4  łyżki do oddzielnej miseczki (będzie potrzebny do dekoracji). Pozostały krem podzielić na dwie równe części.

Pierwszy blat makowy umieścić ponownie w zamkniętej tortownicy lub specjalnym kołnierzu.  Na min wyłożyć połowę kremu i wyrównać. Na kremie ułożyć równomiernie mus mandarynkowy, wyrównać. Na musie wyłożyć drugą część kremu i ponownie wyrównać. Całość przykryć drugim blatem makowym i lekko docisnąć. Na wierzchu równomiernie rozsmarować odłożoną wcześniej część kremu i posypać wierzch startą na tarce z grubymi oczkami mleczną czekoladą. Dodatkowo udekorować torcik plastrami pomarańczy. Następnie wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin, aby dobrze się schłodziło a krem i mus dobrze stężały.

Podawać schłodzony.

Smacznego.






Komentarze

Popularne Posty