Sernik Błękitna Laguna
Sernik Błękitna Laguna
Pyszny, mocno kremowy o delikatnym smaku borówki sernik oraz
pięknej błękitnej barwie, zaprezentuje się bardzo oryginalnie i elegancko na
każdym stole jak również wzbudzi zachwyt i podziw wszystkich gości i domowników.
Sernik jest prosty w przygotowaniu i wilgotny w środku, lecz jak każdy sernik
wymaga uzbrojenia się w cierpliwość nim będzie gotowy do podania. Polecam
gorąco.
Składniki na spód:
- 300 g herbatników
- niebieski barwnik spożywczy (ilość wg uznania)
- 80 g masła
Składniki na masę sernikową:
- 150 g borówki amerykańskiej lub jagód
- 1 kg zmielonego twarogu
- 250 Mascarpone
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego (Dr. Oetker)
- 200 g cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 op. budyniu wanilinowego
- 5 jajek
- niebieski barwnik spożywczy (ilość wg uznania)
Składniki na dekorację:
- 100 g serka Mascarpone
- 100 ml śmietanki kremówki 36 %
- 2 niebieskie galaretki
- 2 łyżki cukru pudru
- kilka borówek lub świeżych jagód
Przygotowanie:
Tortownicę o Ø 27 cm lub kwadratową blachę o wymiarach 35 x
35 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). Formę z zewnątrz owinąć
szczelnie folią aluminiową (do formy nie może dostać się woda a sernik będzie
pieczony w kąpieli wodnej). Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C.
Herbatniki zmiksować dokładnie na bardzo drobno (na tzw.
,,piasek”). Masło wraz z niebieskim barwnikiem spożywczym roztopić i dodać do
zmielonych herbatników, dokładnie wymieszać. Mieszankę wysypać na spód
tortownicy, dokładnie ugnieść i wyrównać. Odstawić do lodówki.
Obie galaretki dokładnie rozpuścić w 700 ml gorącej wody i
odstawić do przestygnięcia.
Borówki umyć i zmiksować blenderem na gładki mus. Do borówkowego
musu dodać aromat waniliowy, śmietankę kremówkę i odrobinę niebieskiego
barwnika spożywczego, aby zintensyfikować barwę. Tak przygotowaną mieszankę
umieścić w misie miksera wraz z serkiem Mascarpone i cukrem. Zacząć ucierać na
średnich obrotach miksera, aż powstanie jednolita masa. Stopniowo dodawać
twaróg sernikowy nie przerywając miksowania.
Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, budyń (sam proszek) oraz jajka
(pojedynczo – dokładnie miksując po każdym dodanym jajku).
Masę serową wylać na herbatnikowy spód i wstawić do większej
formy wypełnionej gorącą wodą. Całość umieścić w nagrzanym piekarniku i piec
sernik przez 1 godzinę.
Po zakończonym czasie pieczenia tortownice ostrożnie wyjąć z
kąpieli wodnej, odwinąć z foli aluminiowej i odstawić do całkowitego
wystygnięcia.
Gdy serniki ostudzi się już do temperatury pokojowej
przygotować dekorację.
Wystudzoną, lecz jeszcze płynną galaretkę ostrożnie wylać na
wierzch sernika a następnie całość wstawić do lodówki na kilka godzin, aby
galaretka stężała. Następnie w misie miksera umieścić serek Mascarpone,
śmietankę, cukier i odrobinę niebieskiego barwnika spożywczego. Całość ubić na
gładki krem. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i udekorować
sernik wg własnej fantazji dodając na koniec kilka owoców borówki lub jagód.
Sernik ponownie umieścić w lodówce na kilka godzin a
najlepiej na całą noc. Podawać dobrze schłodzony.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz