Pączki Hiszpańskie
Pączki Hiszpańskie
Pączki Hiszpańskie znane też pod nazwą Wiedeńskie Gniazdka. Robi
się je z ciasta parzonego. Są mięciutkie i bardzo delikatne. Do ciasta nie
używa się cukru, więc nie są słodkie. Słodyczy pączkom nadaje lukier, w którym
się je moczy lub polewa. Przygotowanie ciasta na pączki Hiszpańskie zajmuje
bardzo mało czasu i robi się je znacznie szybciej niż tradycyjne pączki
drożdżowe. Są przepyszne. Polecam.
- 100 g masła
- 135 g mąki pszennej
- 250 ml wody
- 4 jajka
- 2 łyżki spirytusu
- szczypta soli
- olej do smażenia
Składniki na lukier:
- 2 łyżki płynnego miodu
- 3 do 4 łyżek mleka
- 200 g cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
W garnku zagotować wodę z masłem i solą. Na gotującą się
wodę wsypać mąkę i cały czas mieszać/ucierać całość drewnianą łyżką przez około
2 - 3 minuty, nie ściągając z palnika,. Ciasto będzie gotowe, gdy stanie się
szkliste i będzie bez trudu odchodzić od ścianek garnka. Zdjąć z palnika,
pozostawić do przestudzenia. Można również przełożyć masę do misy miksera i
rozpocząć ucieranie na średnich obrotach miksera, aby szybciej przestudzić
masę. Następnie zwiększyć obroty i zmiksować/utrzeć z jajkami do połączenia i
uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta: jajka dodawać pojedynczo jedno po
drugim dokładnie miksując masę po każdym dodanym jajku (ten proces jest bardzo
ważny). Na koniec do masy dodać
spirytus i chwilę całość jeszcze miksować do połączenia się ciasta ze
spirytusem. Dzięki temu podczas smażenia ciasto nie będzie wchłaniało zbyt
dużej ilości tłuszczu.
W szerokim garnku umieść olej i zacząć go podgrzewać (do ok
175°C)
Z papieru do pieczenia wyciąć kilkanaście kwadratów o
wymiarach ok 10 x 10 cm i posmarować je cienką warstw oleju. Ciasto przełożyć
do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Na każdym kwadracie wyciskać porcję
ciasta formując je w okrąg o Ø 6-7 cm. Następnie partiami wrzucać je
na gorący olej papierem do góry. Po ok minucie delikatnie szczypcami odkleić
arkusz papieru i smażyć pączki po ok 4 do 5 min z każdej strony na złoty kolor. Odsączyć na
ręczniku papierowym i wystudzić.
Przygotowanie lukru:
Wszystkie składniki umieścić razem w miseczce i dokładnie
utrzeć łyżką lub rózgą do uzyskania gładkiej i lekko lejącej masy. Następnie
wystudzone pączki namaczać w lukrze wierzchnią stroną lub polewać łyżeczką.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz