Tarta Budyniowa z Wiśniami i Bezą
Tarta Budyniowa z Wiśniami i Bezą
Przepyszna i delikatna tarta z dodatkiem kwaskowatych wiśni
zachwyci chyba każdego. Kwaśne wiśnie idealnie przełamują słodki smak
kremowego budyniu i kruchej, bardzo słodkiej bezy. Wszystko razem fajnie
się komponuje i smakuje. Polecam gorąco.
Składniki na bezę:
- białka z 4 jaj
- 200 g cukru pudru
- szczypta soli
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Składniki na kruchy spód:
- 190 g mąki pszennej
- 40 g cukru pudru
- szczypta soli
- 100 g masła, zimnego
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
- 1 żółtko
Składniki na budyń waniliowy:
- 700 ml mleka
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 op. cukru z prawdziwą wanilią
- 6 żółtek
- 100 g cukru
- 45 g mąki pszennej
- 50 g skrobi ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 2 słoiczki konfitury wiśniowej
- 1 galaretka wiśniowa
Przygotowanie bezy:
Planując upieczenie tej tarty należy zacząć od bezy.
Najlepiej bezę przygotować sobie dzień wcześniej.
Piekarnik rozgrzać do 120°C.
Na papierze do pieczenia odrysować okrąg o średnicy o 1½ cm
mniejszy niż średnica blachy do tarty, w której będzie pieczone ciasto.
Białka umieścić w misie miksera ze szczyptą soli i zacząć
ubijać na średnich obrotach miksera. Gdy białka zaczną się pienić zacząć
stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce dokładnie miksując po każdej dodanej
łyżce cukru. Obroty miksera zwiększyć do najwyższych. Miksować, aż cały cukier w
białkach będzie utarty a masa zrobi się bardzo gęsta i lśniąca. Na koniec dodać
łyżkę mąki ziemniaczanej i całość jeszcze chwilę miksować, aby mąka dobrze się
wmieszała w masę.
Na obrysowanym wcześniej okręgu ułożyć masę bezową wg
własnej fantazji. Zrobić to jednak w miarę szybko i zdecydowanie, aby zbyt
długo nie męczyć masy gdyż może się rozrzedzić.
Blachę umieścić w rozgrzanym piekarniku i suszyć w nim blat bezowy
przez ok 3 h. Po zakończonym czasie pieczenia, bezę pozostawić w ciepłym
piekarniku do całkowitego ostygnięcia a najlepiej do dnia następnego.
Przygotowanie kruchego spodu:
Okrągłą formę do tarty wysmarować masłem i oprószyć mąką.
Nadmiar mąki usunąć.
Piekarnik rozgrzać do 200°C.
Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do
momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtko, cukier, sól,
kwaśną śmietanę i szybko zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkować
i wyłożyć nim spód i boki formy. Spód ponakłuwać widelcem i umieścić formę w
lodówce na ok 30 min.
Po tym czasie wierzch ciasta oprószyć mąką pszenną, wyłożyć
na nim papier do pieczenia a następnie na papier wysypać np. ziarna surowej
fasoli lub ryż, które obciążą ciasto podczas pieczenia i nie wyrośnie ono zbyt
mocno.
Formę wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez ok 15
min. Następnie formę wyjąć, usunąć papier z fasolą a formę ponownie wstawić do
piekarnika. Piec ciasto jeszcze przez kolejne 10 min do zarumienienia. Wyjąć,
wystudzić.
Przygotowanie warstwy wiśniowej:
Galaretkę dokładnie rozpuścić w 200 ml gorącej wody.
Konfiturę wyłożyć do miski i wymieszać z rozpuszczoną galaretką. Całość wylać
na upieczony spód tarty i włożyć do lodówki, aby masa wiśniowa stężała. W tym
czasie przygotować budyń waniliowy.
Przygotowanie budyniu waniliowego:
W misie miksera umieścić żółtka, zwykły cukier i cukier z
wanilią. Całość utrzeć, aż powstanie jasny i puszysty krem. Dodać obie,
wcześniej wymieszane ze sobą mąki i dalej miksować, aż powstanie gładka pasta. Mleko
zagotować i do pasty jajecznej dodać ok 200 ml gorącego mleka. Ponownie całość zmiksować.
Otrzymaną mieszankę przelać teraz do garnka z resztą
gorącego mleka i energicznie mieszać, aby nie zrobiły się grudki. Postawić garnek
na gazie (średnia moc grzania) i zagotować, cały czas mieszając. Od momentu
zagotowania gotować jeszcze około 1 minuty do zgęstnienia budyniu. Zdjąć z palnika i chwilę
wystudzić. Wierzch budyniu przykryć folią spożywczą w taki sposób, by dotykała wierzchu
masy (budyniu już nie mieszać).
Przygotowanie końcowe:
Gdy masa budyniowa już trochę przestygnie, na zastygniętą
masę wiśniową delikatnie wyłożyć budyń i wyrównać. Na wierzchu masy budyniowej
położyć wysuszony blat bezowy i całość wstawić do lodówki na kilka godzin a
najlepiej na całą noc, aby budyń dobrze stężał.
Kroić ostrym nożem i podawać schłodzone z gałką lodów czekoladowych.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz