Szarlotka z Czekoladowym Budyniem i Sosem Jabłkowym
Szarlotka z Czekoladowym Budyniem i Sosem Jabłkowym
Bardzo przyjemne ciasto. Tradycyjna szarlotka jest pyszna,
ale dodanie do niej warstwy czekoladowego lub waniliowego budyniu dodatkowo ja
wzbogaca i nadaje oryginalnego smaku i wyglądu. Podana z aromatycznym i pysznym
sosem jabłkowym na pewno zachwyci każdego, kto będzie miał okazję jej
skosztować. Polecam.
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 150 g mąki krupczatki
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¾ szklanki cukru (około 150 g)
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 250 g masła
- 2 jajka
Składniki na prażone jabłka:
- 1½ kg twardych
jabłek
- 6 łyżek brązowego lub białego cukru
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cynamonu
- 2 szklanki zimnej wody
- cukier z prawdziwą wanilią
Dodatkowo:
- 2 budynie czekoladowe
- 750 ml mleka
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki masła
Składniki na sos jabłkowy:
- syrop powstały w procesie prażenia jabłek ok 1 szklanka
- cukier waniliowy
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka masła
- 150 ml śmietanki kremówki 30 % lub niesłodzonego mleka skondensowanego
- ±3 łyżki mąki krupczatki
Przygotowanie ciasta:
Kwadratową blachę (35 x 35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (spód i boki). Piekarnik rozgrzać do 180°C.
Obie mąki przesiać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia,
cukier, cukier wanilinowy, starte na tarce z grubymi oczkami zimne masło oraz jajka.
Wszystko dokładnie i szybko zagnieść w jednolite ciasto. Ciasto podzielić na 3
części. 2 części zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok 30 min. Pierwszą
część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim spód formy.
Ciasto w formie ponakłuwać dość gęsto widelcem i wstawić do nagrzanego
piekarnika na ok 10 min, aby delikatnie się podpiekło i podrosło.
Przygotowanie jabłek:
Do miski wlać dwie szklanki wody i dodać sok z cytryny.
Jabłka obrać, pousuwać gniazda nasienne i pokroić na małe kostki. Jabłka
wkładać do miski z wodą i sokiem z cytryny. Co jakiś czas mieszać całość tak,
aby wszystkie kawałki były dokładnie zanurzone w wodzie - dzięki temu jabłka
zachowają jasny kolor. W dużym garnku rozpuść masło, dodać cukier, ¾ szklanki
wody z cytryną i jabłka. Gotować na dużym ogniu często mieszając. Proces
powinien potrwać ok 10 – 15 minut. Gdy jabłka będą już miękkie, (ale nierozgotowane)
odcedzić je z nadmiar syropu a odlany syrop zostawić gdyż przyda się do sporządzenia
sosu jabłkowego. Do uprażonych jabłek dodać cynamon i delikatnie wymieszać.
Przestudzić do temperatury pokojowej.
Przygotowanie masy budyniowej:
Budynie ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu w 750 ml
mleka. Dodać cukier i masło. Budyń z mniejszą ilości mleka niż zakłada
instrukcja będzie bardziej gęsty.
Przygotowanie końcowe:
Na podpieczony i jeszcze gorący spód ciasta natychmiast
wylać jeszcze gorący budyń. Wierzch budyniu posypać startą na grubych oczkach
tarki drugą częścią ciasta. Następnie na starte ciasto wyłożyć delikatnie uprażone
jabłka i całość powtórnie posypać tartym na tarce trzecim kawałkiem ciasta.
Całość wstawić do piekarnika i piec jeszcze przez ok 45-50 min pilnując, aby
wierzch zbyt mocno się nie przypiekł. Gdyby ciasto zaczęło zbyt szybko nabierać
koloru należy przykryć je z wierzchu kawałkiem folii aluminiowej.
Po zakończonym czasie pieczenia szarlotkę wyjąć z piekarnika
i wystudzić na kratce.
Przygotowanie sosu jabłkowego:
Z odlanego syropu po prażeniu jabłek dodać ok 100 ml
śmietanki kremówki 30 % lub niesłodzonego mleka skondensowanego i zagotować. W
pozostałych 50 ml śmietanki wymieszać dokładnie mąkę, aby nie było grudek. Do
gotującego się syropu wolnym strumieniem wlewać śmietankę z mąką energicznie
mieszając całość. Zagotować aż sos zacznie gęstnieć. Powinien przypominać
konsystencję rzadkiego kisielu. W razie potrzeby sos zagęścić jeszcze odrobiną
mąki lub rozrzedzić odrobiną wody lub śmietanki. Gotowy sos przecedzić przez
gęste sitko, aby pozbyć się ewentualnych grudek lub resztek jabłek. Sos ten
idealnie nadaje się, jako dodatek do ciast, deserów i sałatek owocowych, lodów
itp.
Wystudzoną szarlotkę oprószyć z wierzchu cukrem pudrem i podawać
polaną odrobiną sosu jabłkowego (sos po
wystygnięciu może zgęstnieć, więc przed podaniem można go delikatnie podgrzać).
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz