Sernik z Papają
Sernik z Papają
Sernik z egzotyczną Papają jest bardzo delikatny w smaku, o
mocno kremowej konsystencji. Papaja to owoc z rodziny Melonowców. Owoc ten nie dosyć,
że jest smaczny o dość specyficznym słodko – korzennym smaku to jest dodatkowo
bardzo zdrowy gdyż między innymi poprawia trawienie i chroni przed rakiem. Ze
względu na swój fantastycznie pomarańczowy kolor sprawia, że sernik nabiera
oryginalnej barwy. Aromat pomarańczowy i pomarańczowa galaretka idealnie
podkreślają smak Papai. Polecam gorąco.
Składniki na spód:
- 300 g herbatników
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 80 g masła
Składniki na masę sernikową:
- 350 g miąższu z Papai
- 1 kg zmielonego twarogu
- 250 Mascarpone
- 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego (Dr. Oetker)
- 200 g cukru
- 1 op. Cukru waniliowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 op. budyniu wanilinowego
- 5 jajek
Dodatkowo:
- 1 puszka Papai w syropie
- 1 op. Galaretki pomarańczowej
- 1 op. cukru waniliowego
- 200 g mlecznej czekolady
- 100 ml śmietanki kremówki 30 %
Przygotowanie:
Tortownicę o Ø 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam
spód). Tortownicę z zewnątrz owinąć szczelnie folią aluminiową (do tortownicy
nie może dostać się woda a sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej). Piekarnik
rozgrzać do temp. 180°C.
Herbatniki wraz z kakao zmiksować dokładnie na bardzo drobno
(na tzw. ,,piasek”). Masło roztopić, dodać do zmielonych herbatników i
wymieszać. Mieszankę wysypać na spód tortownicy, dokładnie ugnieść i wyrównać.
Odstawić do lodówki.
Papaję obrać ze skórki, usunąć gniazdo nasienne (pestki są jadalne,
ale mają dość gorzki smak, więc lepiej je usunąć), pokroić na mniejsze kawałki i
zmiksować blenderem na gładki mus. Do musu doda oba cukry, budyń (sam proszek),
mąkę ziemniaczaną i aromat pomarańczowy. Wszystko dokładnie wymieszać i umieścić
w misie miksera. Dodać serek Mascarpone i zacząć ucierać na wolnych obrotach na
gładką masę. Następnie partiami dodawać twaróg sernikowy ciągle ucierając. Nie zwiększać
obrotów miksera, aby nie napowietrzyć zbyt mocno masy. Proces ucierania może
trochę potrwać. Gdy masa serowa będzie już gładka i jednolita zacząć dodawać jajka
(pojedynczo – dokładnie miksując po każdym dodanym jajku).
Masę serową wylać na herbatnikowy spód i wstawić do większej
formy wypełnionej gorącą wodą. Całość umieścić w nagrzanym piekarniku i piec
sernik przez 1 godzinę.
Po zakończonym czasie pieczenia tortownice ostrożnie wyjąć z
kąpieli wodnej, odwinąć z foli aluminiowej i odstawić do całkowitego
wystygnięcia.
Gdy serniki ostudzi się już do temperatury pokojowej
przygotować dodatkową dekorację.
Galaretkę dokładnie rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Papaję
z puszki wraz z syropem zmiksować blenderem na gładki mus i połączyć z
rozpuszczoną galaretką i cukrem waniliowym. Tak przygotowany mus wylać na
wierzch ostudzonego sernika i całość wstawić do lodówki na kilka godzin, aby
mus dobrze stężał.
Gdy mus będzie już dobrze zastygnięty przygotować Ganache
czekoladowy. W garnuszku zagotować śmietankę i do gorącej śmietanki dodać
połamaną na kawałki czekoladę. Wszystko dokładnie wymieszać tak, aby cała
czekolada całkowicie się rozpuściła. Lekko przestudzić a następnie wyląc Ganache na wierzch zastygniętego musu. Udekorować kawałkami owocu Papai lub wg
własnej fantazji. Całość ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin a
najlepiej na całą noc.
Podawać dobrze schłodzony.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz