Ciasto Batatowe


Ciasto Batatowe

Ciasto Batatowe w smaku bardzo podobne jest do ciasta marchewkowego. Jest też bardzo szybkie w przygotowaniu, aromatyczne i mięciutkie w środku. Idealnie nadaje się, jako przekąska na tzw. podwieczorek lub jako drugie śniadanie do szkoły czy pracy. Polecam gorąco.

Składniki na ciasto:

- 250 g mąki
- 350 g tartego miąższu z Batatów (ok. 2 duże sztuki)
- 200 g cukru
- 300 ml oleju rzepakowego
- 4 jajka
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
- 100 g ulubionych bakalii


Dodatkowo:

- cukier puder do dekoracji
- gorzkie kakao do dekoracji



Przygotowanie ciasta:

Prostokątną blachę (24 x 35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 170°C. 

W miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, szczyptą soli i cynamonem. W drugiej misie mikserem zmiksować jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę a następnie wolnym strumieniem wlewać olej nie przerywając miksowania. Mokrą mieszankę połączyć delikatnie przy pomocy łopatki lub łyżki z suchymi składnikami tak, aby obie mieszanki dokładnie się połączyły.

Bataty obrać ze skórki i zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Dodać je do masy wraz z ulubionymi bakaliami (orzechy, migdały, rodzynki itp.) i ponownie krótko wszystko wymieszać.

Gotową masę przelać do formy i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez ok 50 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Po upieczeniu wyjąć ciasto i zostawić do całkowitego ostudzenia. Udekorować wierzch ciasta posypując je gorzkim kakao i cukrem pudrem.   





Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty