Torcik Czekoladowy z Malinami i Jeżynami
Torcik Czekoladowy z Malinami i Jeżynami
Po prosu coś pysznego. Połączenie czekoladowego biszkoptu,
który jest bardzo mięciutki, delikatny, lekki i dość wilgotny z czekoladowo –
śmietankowym kremem oraz świeżymi owocami zachwyci z pewnością każdego ,,łasucha”.
Pasuje na każdą okazję. Polecam.
Składniki na biszkopt:
- 5 dużych jajek
- 160 g cukru (3/4 szklanki)
- 5 łyżek zimnej wody (75 g)
- 120 g mąki pszennej tortowej (3/4 szklanki)
- 2 pełne łyżki gorzkiego kakao
- 1 pełna łyżka czarnego kakao Intense Dr. Oetker
- 1 op. Cukru waniliowego
Składniki na krem czekoladowy:
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 200 g gorzkiej czekolady
- 150 g mlecznej czekolady
- 250 g serka Mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
Składniki na krem śmietankowy:
- 200 ml śmietanki kremówki 36%
- 1 op. Cukru z prawdziwą wanilią Dr. Oetker
- 250 g serka Mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo do dekoracji:
- 100 g malin (świeżych)
- 100 g jeżyn (świeżych)
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady
Przygotowanie:
W garnuszku umieścić 200 ml śmietanki i zacząć ją
podgrzewać. Oba rodzaje czekolady połamać lub pokroić na mniejsze kawałki i
dodać do gorącej śmietanki. Wyłączyć palnik a całość dokładnie wymieszać aż
cała czekolada całkowicie się rozpuści. Masę przestudzić w zimnej kąpieli
wodnej a następnie mocno schłodzić w lodówce.
Tortownicę o Ø24 cm wyłożyć papierem do pieczenia
(spód i boki tak, aby papier wystawał ok 2 cm nad rant tortownicy). Piekarnik
rozgrzać do 165°C.
Jajka muszą być w temperaturze pokojowej.
Całe jajka umieścić w misie miksera. Dodać cukier i cukier
waniliowy a następnie zacząć ubijać na wysokich obrotach przez ok 10 do 15 min.
(masa powinna potroić swoją objętość). Pod koniec ubijania zmniejszyć obroty
miksera do min a do masy jajecznej dodać 5 łyżek bardzo zimnej wody i całość krótką
chwilę jeszcze mieszać.
W osobnej misce wymieszać oba rodzaje kakao z mąką. Następnie
przy pomocy łopatki w przynajmniej trzech turach bardzo delikatnie wymieszać
suchą mieszankę z masą jajeczną, dokładnie sięgając dna i boków misy.
Gotowe ciasto przelać do tortownicy i wstawić do rozgrzanego
piekarnika. Biszkopt piec przez 45 do 50 min do tzw. suchego patyczka.
Upieczony biszkopt wystudzić na kratce a następnie wypiąć go
z tortownicy, delikatnie usunąć papier i przewrócić go do góry dnem. Tak
przygotowany biszkopt podzielić na dwa równe blaty przy użyciu ostrego noża.
Biszkopt upieczony wg tego przepisu jest bardzo delikatny,
mięciutki i dość wilgotny. Nie wymaga nasączania i idealnie pasuje do tortów z kremami śmietanowymi oraz z owocami.
Kolejnym krokiem jest przygotowanie kremów.
W misie miksera umieścić 250 g serka Mascarpone, cukier
puder i schłodzoną, wcześniej przygotowaną masę czekoladową. Całość zacząć ubijać na najwyższych
obrotach miksera aż masy się dokładnie połączą i zaczną gęstnieć. Krem jest gotowy,
gdy w masie wyraźnie odznaczają się ślady łopatek miksera. Gotowy krem
przełożyć do rękawa cukierniczego lub do oddzielnej miseczki. Schować na chwilę do lodówki i przygotować krem
śmietankowy.
Ponownie w misie miksera umieścić 250 g serka Mascarpone,
cukier puder, cukier z wanilią oraz 200 ml śmietanki kremówki 36%. Całość podobnie
jak w przypadku kremu czekoladowego zacząć ubijać na najwyższych obrotach
miksera aż masa zacznie gęstnieć. Krem jest gotowy, gdy w masie wyraźnie
odznaczają się ślady łopatek miksera.
Na paterze ułożyć dolny blat biszkoptu i wyłożyć na niego naprzemiennie
½ kremu czekoladowego i cały krem śmietanowy. Można to zrobić przy pomocy
łopatki lub z użyciem rękawów cukierniczych. Przeplatające się ze sobą dwa różne
kremy dadzą ciekawy efekt wizualny i smakowy. Masę kremową wyrównać i przykryć
drugim blatem biszkoptu. Na wierzch i boki wyłożyć pozostały krem czekoladowy,
wyrównać lub uformować go wg własnej fantazji. Na koniec udekorować świeżymi
malinami, jeżynami i startą na tarce czekoladą.
Tort umieścić w lodówce na
kilka godzin, aby kremy stężały.
Podawać dobrze schłodzony.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz