Sernik z Serków Homogenizowanych z Marakują
Sernik z Serków Homogenizowanych z Marakują
Kolejna moja propozycja na sernik. Tym razem sernik na zimno
z nutą egzotyki za sprawą owoców Marakuji. Marakuja jest bardzo wyrazistym w smaku owocem,
ale także bardzo efektownym i smacznym. Miąższ Marakuji jest orzeźwiający o
smaku słodko – kwaśnym, dzięki czemu świetnie uzupełnia i przełamuje słodki
smak waniliowych serków homogenizowanych. Polecam do wypróbowania.
Składniki na masę z serków homogenizowanych:
- 800 g waniliowych serków homogenizowanych
- 2 op. galaretki winogronowej (musi być przeźroczysta)
- 400 ml wrzątku
- 1 opakowanie cukru z wanilią
Składniki na galaretkę z Marakują:
- ok 8 owoców dojrzałej Marakuji
- 1 op. galaretki winogronowej lub innej przeźroczystej
- 300 do 350 ml wrzątku w zależności od ilości miąższu (im więcej
miąższu tym więcej wody)
Przygotowanie:
Przygotowanie należy zacząć od warstwy galaretki z Marakują.
Galaretkę dokładnie rozpuścić w 300 ml wrzącej wody. Z owoców wydrążyć cały
miąższ i wymieszać go z galaretką.
Jednoczęściową foremkę np. do babki piaskowej lub innej z
kominem (najlepiej sprawdzi się forma silikonowa – nie może to być forma z
odpinanymi rantami tylko pełna, całkowicie szczelna) delikatnie natłuścić
olejem. Przelać do niej przygotowaną galaretkę z Marakują i odstawić do
całkowitego zastygnięcia. Gdy galaretka w formie będzie już stabilna i
zastygnięta przygotować masę serową.
W 400 ml wrzątku rozpuścić dokładnie 2 galaretki
winogronowe. Proces ten będzie wymagał chwili cierpliwości gdyż galaretki muszą
być całkowicie rozpuszczone. Nie może być w nich żadnych grudek lub kawałków
nierozpuszczonej żelatyny. Odstawić do przestygnięcia.
W misie miksera umieścić serki homogenizowane i cukier
waniliowy. Zmiksować na wolnych obrotach tak, aby serki dokładnie się
wymieszały. Można zrobić to także ręcznie w głębokiej misce przy użyciu rózgi kuchennej,
ale mikserem jest szybciej i na pewno dokładniej. Następnie do masy dodać
przestudzoną galaretkę i ponownie wszystko dokładnie wymieszać. Masę przelać do
formy na zastygniętą galaretkę z Marakują. Całość ponownie wstawić do lodówki
na kilka godzin a najlepiej na całą noc tak, aby sernik dobrze stężał.
Następnie delikatnie wypchnąć / wydobyć zastygnięty sernik z
formy i podawać dobrze schłodzony. W razie potrzeby formę z zewnątrz można delikatnie ocieplić zanurzając ja na parę sekund w gorącej wodzie.
Sernik ten można przygotować również z innym
ulubionymi owocami.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz