Sernik Raffaello
Sernik Raffaello
Kokosowo – migdałowe niebo w przysłowiowej ,,gębie” czyli
mega pyszny Sernik Raffaello to moja kolejna propozycja na nie tylko świąteczne
ciasto. Sernik ten jest bardzo delikatny, kremowy i mocno wilgotny w środku. Idealnie
sprawdzi się przy każdej okazji, święta, imieniny, komunia czy chrzciny itd. Jestem
przekonana, że zachwyci każdego. Jest dość prosty i szybki w przygotowaniu.
Zachęcam do wypróbowania.
Składniki na spód:
- 6 wafelków kokosowych Princessa Longa w białej czekoladzie
(288 g)
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- 3 łyżki blanszowanych płatków migdałowych
- 30 g roztopionego masła
Składniki na masę sernikową:
- 1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu (1 wiaderko)
- 250 g serka Mascarpone
- 100 ml śmietanki 36%
- 100 ml śmietanki kokosowej
- 1 op. Cukru z wanilią Dr. Oetker
- 1 łyżeczka aromatu migdałowego
- 5 jajek
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 50 g wiórków kokosowych
- 50 g zmielonych migdałów bez skórki
- 100 ml alkoholowego Likieru Kokosowego (opcjonalnie, ale
warto dodać)
Składniki na polewę lukrową:
- 250 g cukru pudru
- ok 5 łyżek śmietanki 30 %
- 25 ml alkoholowego Likieru Kokosowego (opcjonalnie, ale
warto dodać)
- mielone migdały (bez skórki) – do dekoracji
- wiórki kokosowe – do dekoracji
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Tortownicę o Ø 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam
spód). Tortownicę z zewnątrz owinąć szczelnie folią aluminiową (do tortownicy
nie może dostać się woda a sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej). Piekarnik
rozgrzać do temp. 180°C.
Wafelki połamać na kawałki, dodać wiórki kokosowe oraz płatki
migdałowe i wszystko zmielić na drobno malakserem. Masło roztopić i wlać do zmielonych
wafelków. Wymieszać. Mieszankę wysypać na spód tortownicy, dokładnie ugnieść i
wyrównać. Odstawić do lodówki.
W misie miksera umieścić serek Mascarpone, śmietankę 36%,
śmietankę kokosową, cukier z wanilią i zwykły cukier. Zacząć ucierać na
średnich obrotach miksera, aż powstanie jednolita masa. Stopniowo dodawać
twaróg sernikowy nie przerywając miksowania (obroty można zwiększyć). Następnie dodać aromat migdałowy, mąkę
ziemniaczaną oraz jajka (pojedynczo – dokładnie miksując po każdym dodanym
jajku). Na koniec wsypać wiórki kokosowe, obrane ze skórki i zmielone migdały
oraz Likier Kokosowy. Całość chwilkę jeszcze miksować, aż całość dokładnie się
połączy.
Masę serową wylać na wafelkowy spód i wstawić do większej
formy wypełnionej gorącą wodą. Całość umieścić w nagrzanym piekarniku i piec
sernik przez 1 godzinę.
Po zakończonym czasie pieczenia tortownice ostrożnie wyjąć z
kąpieli wodnej, odwinąć z foli aluminiowej i odstawić do całkowitego
wystygnięcia.
Gdy serniki ostudzi się już do temperatury pokojowej
przygotować polewę.
Przygotowanie lukru:
Cukier puder przesiać do miseczki. Wlać śmietankę oraz
Likier Kokosowy i ucierać łyżką lub rózgą, aż powstanie gładka i jednolita masa.
Gdyby konsystencja polewy lukrowej była za rzadka dodać jeszcze trochę cukru a
gdyby wyszła zbyt gęsta dodać jeszcze odrobinę śmietanki. Finalna konsystencja
polewy powinna przypominać gęstą śmietanę. Polewę wylać na wierzch sernika i
udekorować mielonymi migdałami (bez skórki) i wiórkami kokosowymi.
Sernik umieścić w lodówce na kilka godzin a najlepiej na
całą noc.
Podawać dobrze schłodzony.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz