Sernik Makowy z Czarnym Lukrem
Sernik Makowy z Czarnym Lukrem
Tradycyjnie w okresie Świąt Bożego Narodzenia na stołach
królują serniki i makowce. Tym razem pragnę zaproponować połączoną wersję tych
popularnych i lubianych ciast. Przedstawiam, zatem Sernik Makowy z bakaliami i
Czarnym Lukrem. Osobiście muszę przyznać, że sernik jest pyszny i wygląda
bardzo oryginalnie. Jestem przekonana, że zachwyci wszystkich miłośników
serników i makowców jednocześnie. Polecam.
Składniki na spód:
- 200 g herbatników maślanych (mogą być kakaowe)
- 80 g masła (roztopionego)
- 2 łyżeczki Czarnego Kakao Intense Dr. Oetker
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu (najlepiej Piątnica)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki kandyzowanej skórki z pomarańczy
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 5 jajek klasy M
- 2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub cukier z prawdziwą
wanilią Dr. Oetker
- garść mielonych migdałów bez skórki
- 100 ml śmietanki kremowej 36%
Składniki na masę makową:
- 200 g mielonego niebieskiego maku
- ½ szklanki miodu
- 50 g cukru
- 50 g masła
- 100 g rodzynek
- ulubione bakalie: rodzynki, żurawina, orzechy włoskie,
laskowe, pecan, makadamia, migdały
- 2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy
- 2 łyżeczki aromatu migdałowego
- 1 op. Cukru waniliowego
- 100 ml śmietanki kremowej 36%
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 jajka klasy M
Składniki na czarny lukier:
- 1 łyżka soku z cytryny lub pomarańczy
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 płaskie łyżeczki Czarnego Kakao Intense Dr. Oetker
- ± 2 łyżki zimnej wody
- ½ łyżeczki aromatu migdałowego
Przygotowanie:
Tortownicę o Ø 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia
(sam spód). Piekarnik rozgrzać do 180°C.
Herbatniki zmielić na drobny proszek. Dodać czarne kakao i
roztopione masło. Wymieszać. Mieszankę wysypać na spód tortownicy, dokładnie
ugnieść i wyrównać. Odstawić do lodówki.
Mak umieścić w misce i zalać wrzącą wodą. Odstawić na bok do
wystygnięcia mieszając od czasu do czasu łyżką. W tym czasie przygotować masę
serową.
Do misy miksera włożyć ser, mąkę ziemniaczaną, cukier, oba
aromaty i śmietankę. Całość miksować na średnich obrotach miksera, aż wszystkie
składniki dokładnie się połączą a masa będzie jednolita i gładka (nie zwiększać
obrotów miksera, aby nie napowietrzyć zbyt mocno masy). Gdy masa będzie już
miała jednolitą konsystencję zacząć dodawać jajka (jedno po drugim dokładnie
miksując po każdym dodanym jajku). Na koniec delikatnie wmieszać do masy łyżką
lub łopatką skórkę pomarańczową i migdały. Masę wylać do tortownicy na
herbatnikowy spód. Odstawić na bok i przygotować masę makową.
Namoczony wcześniej mak przecedzić przez bardzo gęstą gazę
lub ściereczkę kuchenną i mocno odcisnąć z nadmiaru wody. W garnuszku roztopić
masło. Do masła dodać miód, cukier i śmietankę. Gdy całość się zagotuje dodać bakalie,
dokładnie wymieszać i chwilę wszystko pogotować. Zdjąć z ognia i przelać
mieszankę do maku. Wymieszać i przestudzić w zimnej kąpieli wodnej. Gdy masa
przestygnie przełożyć ją do misy miksera. Dodać mąkę i jajka. Miksować całość przez
ok 5 min na średnich obrotach miksera.
Przy pomocy łyżki nakładać masę makową do masy serowej w
postaci kleksów nieregularnie umieszczanych w masie serowej (po ok 2 do 3 łyżek
na jednego kleksa). Następnie przy pomocy grubego patyczka lub rączki od łyżki
wykonać w masie kilka tzw. Esów-floresów, aby delikatnie wymieszać masę makową,
która po upieczeniu utworzy w serniku efekt marmurka.
Tortownicę włożyć do piekarnika na środkową półkę a na półce
niżej ustawić naczynie lub inna blaszkę wypełnioną wrzącą wodą (sernik będzie
pieczony metodą parową, dzięki czemu nie opadnie po upieczeniu i zachowa odpowiednią
wilgotność).
Piec sernik przez 10 min w temperaturze 180°C
z opcją termoobiegu a następnie wyłączyć funkcję termoobiegu (ustawić grzanie:
dolna i górna grzałka), zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec całość jeszcze przez
90 min.
Po upieczeniu wyjąć sernika z piekarnika i wystudzić na
kratce.
Gdy sernik ostygnie przygotować czarny lukier.
Cukier puder przesiać do miseczki. Dodać sok z cytryny lub
pomarańczy, 1 łyżeczkę zimnej wody, czarne kakao i aromat migdałowy. Ucierać
łyżką lub rózgą, aż powstanie gładka i jednolita masa. Gdyby konsystencja lukru
była za rzadka dodać jeszcze trochę cukru a gdyby wyszła zbyt gęsta dodać jeszcze
odrobinę wody. Finalna konsystencja lukru powinna przypominać bardzo gęstą
śmietanę. Tak przygotowanym lukrem udekorować wierzch sernika wg własnej
fantazji a następnie schłodzić całość w lodówce przez kilka godzin a najlepiej
przez całą noc (nadmiar lukru można spokojnie przechowywać w szczelnym słoiczku
i użyć go do dekoracji innych ciast).
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz