Sernik Ferrero Rocher
Sernik Ferrero Rocher
Aksamitny i mocno czekoladowy sernik z kawałkami orzechów
laskowych, oblany czekoladową polewą, udekorowany pysznymi pralinami Ferrero
Rocher to idealny deser na święta i nie tylko. Prezentuje się pięknie a smakuje
jeszcze lepiej. Bardzo gorąco polecam i zachęcam do wypróbowania.
Składniki na spód:
- 150 g herbatników kakaowych
- 100 g mielonych orzechów laskowych
- 50 g blanszowanych migdałów (mielonych)
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 1 łyżka Czarnego kakao Intense Dr. Oetker
- 50 do 80 g roztopionego masła
Składniki na masę sernikową:
- 200 g mlecznej czekolady
- 100 g gorzkiej czekolady
- 500 g zmielonego twarogu
- 250 Mascarpone
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego (Dr. Oetker)
- 150 g cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 jajka
- 8 do 12 pralinek Ferrero Rocher
- 100 g mielonych orzechów laskowych
Składniki na polewę:
- 50 g gorzkiej czekolady
- 150 g mlecznej czekolady
- 150 ml śmietanki kremówki 30%
- mielone orzechy laskowe
- 4 pralinki Ferrero Rocher
Przygotowanie:
Tortownicę o Ø24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam
spód). Tortownicę z zewnątrz owinąć szczelnie folią aluminiową (do tortownicy
nie może dostać się woda a sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej). Piekarnik
rozgrzać do temp. 180°C.
Herbatniki wraz z orzechami i migdałami zmiksować dokładnie
na bardzo drobno (na tzw. ,,piasek”). Dodać oba kakao i dokładnie wymieszać. Masło roztopić, dodać do zmielonych
herbatników i ponownie wymieszać. Mieszankę wysypać na spód tortownicy, dokładnie
ugnieść i wyrównać. Na dnie poukładać pralinki Ferrero Rocher. Aby pralinki
podczas zalewania masą sernikową się nie przemieszczały można przymocować je do
herbatnikowego spodu na kilku kroplach rozpuszczonej czekolady. Odstawić do
lodówki.
W garnuszku zagotować 200 ml śmietanki kremówki 30%. Oba
rodzaje czekolady posiekać lub połamać na mniejsze kawałki i dokładnie
rozpuścić w gorącej śmietance. Garnek wstawić do zimnej kąpieli wodnej i
wystudzić.
W misie miksera umieścić twaróg sernikowy, serek Mascarpone,
cukier i aromat waniliowy. Całość miksować na średnich obrotach miksera przez
ok 15 min aż masa będzie jednolita i gładka. Następnie dodać przestudzoną
czekoladę i ponownie całość zmiksować do połączenia się składników. Pod koniec dodać
mąkę ziemniaczaną, mielone orzechy laskowe oraz jajka (pojedynczo – dokładnie
miksując po każdym dodanym jajku).
Gotową masę przelać do tortownicy i wstawić do większej
formy wypełnionej gorącą wodą. Całość umieścić w nagrzanym piekarniku i piec
sernik przez 1 godzinę.
Po zakończonym czasie pieczenia tortownice ostrożnie wyjąć z
kąpieli wodnej, odwinąć z foli aluminiowej i odstawić do całkowitego
wystygnięcia.
Gdy serniki ostudzi się już do temperatury pokojowej
przygotować polewę.
Każdą z 4 pralinek delikatnie, ostrym nożem przekroić na
pół.
W garnuszku ponownie zagotować śmietankę i rozpuścić w niej
połamaną na kawałki czekoladę. Dodać mielone orzechy, dokładnie wymieszać i
całość chwilkę przestudzić. Następnie polewę wylać na wierzch sernika i
poukładać na niej połówki pralinek Ferrero Rocher. Wstawić sernik do lodówki
na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Podawać dobrze schłodzony.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz