Deser Brigadiero
Deser Brigadiero
Deser Brigadiero to tradycyjny brazylijski deser wykonany z
zagęszczonego mleka skondensowanego, kakao lub czekolady, masła i jaj. Deser
ten znany jest również pod nazwą praliny truflowej gdyż w konsystencji i smaku właśnie
ją przypomina. Jest delikatny i aksamitny. Rozpływa się w ustach i zaskoczy niejednego miłośnika oryginalnych deserów. Polecam gorąco.
Składniki:
- 5 jajek
- 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
- 1 łyżka masła
- ½ szklanki mleka 3,2% lub śmietanki 30 %
- 150 g gorzkiej czekolady
- 150 g mlecznej czekolady
Dodatkowo:
- 50 g gorzkiej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady
- masło do wysmarowania formy
- łyżka cukru o grubych kryształkach do wysypania formy.
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180°C.
Jednoczęściową formę z kominem (najlepiej sprawdzi się forma
silikonowa – nie może to być forma z odpinanymi rantami tylko pełna, całkowicie
szczelna) wysmarować miękkim masłem i obsypać cukrem kryształem. Nadmiar cukru
wysypać.
Mleko 3,2% z łyżką masła zagotować i rozpuścić w mim
połamane na kawałki oba rodzaje czekolady. Przestudzić. W blenderze kielichowym
umieścić całe jajka i mleko skondensowane. Ubić na gładką masę. W trakcje
ubijania wlać rozpuszczoną czekoladę i całość chwilę jeszcze miksować do
całkowitego połączenia się składników. (Można użyć także zwykłego miksera
ręcznego lub planetarnego).
Gotową masę przelać do wcześniej przygotowanej formy. Formę od
góry przykryć szczelnie folią aluminiową i wstawić do większej formy lub głębokiej
blachy. Zewnętrzną blachę napełnić wrzącą wodą do wysokości ok ¾ wysokości
formy z ciastem. Deser będzie pieczony w kąpieli wodnej. Tak przygotowany deser
wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec całość przez 50 min aż masa się zetnie.
Po upieczeniu przestudzić na kratce a gdy deser będzie już
całkowicie zimny wypchnąć go z formy i posypać wierzch startą na tarce z
drobnymi oczkami mieszanką czekolady gorzkiej i mlecznej. Następnie schłodzić deser
w lodówce, przez co najmniej 4 godziny lub całą noc.
Podawać dobrze schłodzone.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz