Brownie z Migdałową Bezą
Brownie z Migdałową Bezą
Na moim blogu można znaleźć przepis na tradycyjne Brownie,
na Brownie z awokado a dziś przedstawiam Brownie z Migdałową Bezą. Bezowa masa
migdałowa dodaje temu ciastu chrupkości i dodatkowego aromatu i smaku. Bardzo
zachęcam do wypróbowania. Deser ten przypadnie do gustu przede wszystkim
młodszym milusińskim i każdemu, kto uwielbia czekoladę. Polecam.
Składniki na masę czekoladową:
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200 g)
- 1 tabliczka mlecznej czekolady (razem 100 g)
- 70 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 150 ml kremówki 30%
- 1 szklanka cukru
- 5 jajek
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
Składniki na bezę:
- białka z 3 jaj
- 150 g cukru pudru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka aromatu migdałowego
Dodatkowo do dekoracji:
- garść blanszowanych migdałów
Przygotowanie:
Formę (25 cm na 35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik
rozgrzać do 180°C.
Jajka wbić do miski miksera dodać ekstrakt waniliowy,
migdałowy oraz cukier, ucierać na jednolity puszysty krem przez ok 15 min. Masa
powinna potroić swoją objętość.
W garnuszku zagotować śmietankę z masłem. Podgrzewać do
czasu aż masło całkowicie się roztopi. Zdjąć z ognia i dodać połamane na
kawałki oba rodzaje czekolady. Mieszać aż czekolada również całkowicie się
roztopi. Następnie mieszankę wystudzić w zimnej kąpieli wodnej i dodać do masy
jajecznej. Dodać mąkę i całość chwilę jeszcze miksować.
Następnie całą masę przelać do formy, wyrównać i odstawić na
chwilę na bok.
Przygotować migdałową bezę.
Misa miksera i końcówka do ubijania muszą być dokładnie
umyte, odtłuszczone i wysuszone.
Białka ze szczyptą soli umieścić w misie miksera i rozpocząć
ubijanie na najwyższych obrotach. Gdy białka zaczną się pienić zacząć dodawać
cukier, stopniowo łyżka po łyżce dokładnie ubijając po każdym dodaniu cukru.
Masę ubijać dość długo aż będzie bardzo gęsta i błyszcząca. Na koniec dodać
aromat migdałowy. Masa po dodaniu aromatu zrobi się rzadka, ale tak ma być.
Masę białkową delikatnie wyłożyć/wylać na wierzch masy
czekoladowej a następnie przy pomocy grubego patyczka lub rączką od łyżki zrobić
na wierzchu kilkanaście tzw. ósemek lub esów – floresów. Całość posypać blanszowanymi
migdałami. Formę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec całość przez 25 minut,
jeśli środek ma był mocno wilgotny lub 35 minut, jeśli ciasto ma być bardziej
suche.
Do ciasta można także dodać inne orzechy lub ulubione
bakalie. Ekstrakt waniliowy można zastąpić opakowaniem cukru w prawdziwą
wanilią lub ziarenkami wanilii z dwóch lasek dodanych do masy czekoladowej.
Brownie świetnie komponuje się także z bitą śmietaną, lodami
lub musem waniliowym.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz