Zupa Krem Szpinakowa


Zupa Krem Szpinakowa

Szpinak ma wiele prozdrowotnych i wręcz leczniczych właściwości, co czyni go jednym z najzdrowszych warzyw. Ma wyśmienite walory smakowe, a przede wszystkim stanowi doskonałe źródło cennych substancji odżywczych – witamin, minerałów, białka, błonnika pokarmowego. Tak, więc szpinak wcale nie jest taki straszny jak go malują. Kiedyś dla wielu osób stanowił zmorę z dzieciństwa. Proponuję dziś pyszną i aksamitną zupę Krem Szpinakową o przepięknej zielonej barwie. Dodając do niej kilka innych pysznych i zdrowych warzyw staje się bardziej treściwa i gęsta, dzięki czemu zapewnia uczucie sytości na kilka godzin. Polecam bardzo serdecznie zwłaszcza, jeśli chcemy przemycić zdrowe warzywa w diecie dla dzieci – niejadków.



Składniki:

- 800 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
- 3 l bulionu mięsnego lub warzywnego
- 2 ugotowane marchewki
- 1 ugotowana pietruszka
- ½ ugotowanego selera (korzeń)
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 3 duże ugotowane ziemniaki
- łyżka masła klarowanego
- śmietana 12%
- sól, pieprz



Przygotowanie:

Szpinak dokładnie umyć a mrożony rozmrozić. Bulion zagotować i dodać do niego szpinak.

Cebulkę i czosnek posiekać a następnie zeszklić na klarowanym maśle na złoty kolor. Dodać do bulionu.

Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki ugorować do miękkości w osolonej wodzie (można wykorzystać także warzywa z wcześniej ugotowanego bulionu). Warzywa po ugotowaniu również dodać do bulionu.

Następnie wszystko bardzo dokładnie zmiksować blenderem na jednolity krem. Całość doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać na ciepło z łyżką śmietany.





Smacznego

Komentarze

Popularne Posty