Sezamowo – Słonecznikowe Ciasteczka Owsiane
Sezamowo – Słonecznikowe Ciasteczka Owsiane
Chrupiące ciasteczka bez mąki pszennej. Bardzo szybkie w
przygotowaniu a jednocześnie mega pyszne. Idealne, jako przekąska w pracy,
szkole czy w podróży. Ciasteczka uwielbiane są przez dzieci, ale i dorosłym
zdarza się od nich uzależnić. Polecam.
Składniki:
(na ok 30 -40 szt)
- 7 łyżek płatków owsianych
- 4 białka jaj
- 100 g brązowego cukru
- 3 łyżki łuskanego słonecznika
- 5 łyżek sezamu
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180°C.
Białka ubić z cukrem na gęstą, lśniącą pianę (jak do bezy). Ziarna
słonecznika i sezamu podprażyć na lekko złoty kolor na suchej patelni ( uważać,
aby ziarna się nie przypaliły). Dodać do płatków owsianych i wszystko razem
zmielić w malakserze na drobno. Do ubitej piany stopniowo dodawać mieszankę zmielonych
ziaren i delikatnie, ale w miarę dokładnie wymieszać z białkami.
Dużą blachę z
piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i wykładać ciasto w formie okrągłych
kleksów (ok 1 czubata łyżka ciasta na jeden kleks) w 3 cm odstępach od siebie
(ciasteczka się delikatnie rozleją i urosną podczas pieczenia).
Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ciasteczka
przez 15 min na lekko złoty kolor. Po upieczeniu wystudzić a następnie
delikatnie odklejać od arkusza papieru podważając łopatką.
Przechowywać w
suchym i zamkniętym pojemniku, puszcze.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz