Sernik Karmelowy z Serków Mascarpone


Sernik Karmelowy z Serków Mascarpone

Idealnie kremowy i rozpływający się w ustach Sernik Karmelowy pieczony wyłącznie z serków Mascarpone, na spodzie z czekoladowych, kruchych ciasteczek wypełnionych kremem czekoladowym to moja kolejna propozycja dla miłośników serników. Zachęcam gorąco do wypróbowania, gdyż sernik tak naprawdę bardziej przypomina w smaku kremowe lody i jest naprawdę pyszny. Polecam.


Składniki na spód:

- 2 do 3 op. Ciasteczek Cookie Place z Kremem Czekoladowym (marka własna Carrefour)


Składniki na masę serową:

- 1 kg serka Mascarpone
- 4 duże jajka
- ¼ szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 2 łyżki budyniu śmietankowego, waniliowego lub skrobi ziemniaczanej  
- 200 g masy kajmakowej


Składniki na polewę:

- 200 g gorzkiej lub mlecznej czekolady (wg preferencji)
- 20 g masła
- 4 łyżki śmietanki kremówki 30 %


Składniki na krem czekoladowy:

- 200 g mlecznej czekolady
- 250 g serka Mascarpone
- 200 ml śmietanki kremówki 36 %




Przygotowanie:

Do przygotowania masy sernikowej wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Tortownicę o Ø27 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód) i dokładnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową (sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej a do tortownicy nie może dostać się woda). Piekarnik rozgrzać do temp. 170°C.

Na spodzie tortownicy poukładać ciasteczka (dość gęsto – jedno przy drugim)

Zanim zaczniemy przygotowywać masę sernikową najpierw należy przygotować bazę do kremu czekoladowego.
W garnuszku zagotować śmietankę i rozpuścić w niej czekoladę. Całość delikatnie przestudzić a następnie umieścić w lodówce, aby dobrze się schłodziła.

Teraz można przejść do przygotowania masy sernikowej.

W misie miksera ubić jajka razem z cukrem i aromatem waniliowym na puszystą masę. Gdy masa jajeczna będzie już dobrze ubita zacząć dodawać masę kajmakową naprzemiennie z serkiem Mascarpone, nie przerywając miksowania. Pod koniec dodać dwie łyżki budyniu i jeszcze chwilę wszystko miksować. Masa musi być jednolita i kremowa. Całość przelać do tortownicy na poukładane ciasteczka. Delikatnie wstrząsnąć tortownicą, aby masa się dobrze odpowietrzyła i wyrównała.

Tortownicę wstawić do większej formy wypełnionej gorącą wodą. Całość umieścić w nagrzanym piekarniku i od razu zmniejszyć temperaturę do 150 °C. Sernik piec przez 1 ½ h.
Po upieczeniu usunąć kąpiel wodną, studzić sernik w lekko uchylonym piekarniku.

Gdy sernik już wystygnie przygotować polewę czekoladową.

W garnuszku rozpuścić masło dodać czekoladę i śmietankę. Podgrzewać tylko do czasu aż cała czekolada się rozpuści a masa będzie gładka i jednolita. Lekko przestudzić i wylać na wierzch sernika.

W czasie, gdy polewa będzie zastygać przygotować krem czekoladowy.

Schłodzoną i przygotowaną wcześniej masę czekoladową utrzeć mikserem z serkiem Mascarpone na gładki i puszysty krem. Należy kontrolować konsystencje podczas ucierania, aby nie przebić masy. Krem powinien być gęsty i stabilny. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i udekorować wierzch sernika wg własnej fantazji.

Gotowy sernik w stawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Podawać dobrze schłodzony.






Smacznego

Komentarze

Popularne Posty