Sernik Gruszkowo - Korzenny
Sernik Gruszkowo - Korzenny
Ostatnimi czasy jestem sfokusowana na sernikach. Ja po prosu
uwielbiam serniki, a że jest to ciasto, które zwłaszcza w okresie Świąt Bożego Narodzenia
gości na stołach praktycznie w każdym domu, przedstawiam kolejny przepis na
wspaniały, kremowy i niesamowicie aromatyczny sernik Gruszkowo – Korzenny. Zapach
przypraw korzennych i cynamonu również jest charakterystyczny dla tego właśnie
okresu przedświątecznego natomiast połączenie ich ze słodką i soczystą gruszką idealnie
się ze sobą komponuje. Sernik jest delikatny, mocno kremowy i wilgotny w środku. Gruszka jest lekko wyczuwalna a korzenny spód dodatkowo dopełnia cały
smak. Gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu.
Składniki na spód:
- 400 g kruchych ciasteczek korzennych
- 80 g masła
Składniki na masę sernikową:
- 500 g purée z gruszki (potrzebne ok 2 duże, soczyste i
miękkie gruszki – użyłam Faworytka Klapsa)
- 1 łyżka cynamonu
- 200 g cukru białego lub brązowego
- 1 op. Cukru z prawdziwą wanilią (Dr. Oetker)
- 1 op. Zwykłego cukru waniliowego
- ¾ szklanki wody
- 200 ml śmietany kremówki 30 %
- 1 kg zmielonego twarogu
- 250 Mascarpone
- 2 op. budyniu wanilinowego lub śmietankowego
- 4 jajka
Składniki na polewę:
- purée z gruszki (z ok 1 dużej, soczystej i miękkiej
gruszki – użyłam Faworytka Klapsa)
- 20 g żelatyny
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100 ml wody
- 1 op. Cukru waniliowego
Dodatkowo:
- 1 duża, soczysta i miękka gruszka do dekoracji (użyłam
Faworytka Klapsa)
Przygotowanie:
Tortownicę o Ø27 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam
spód). Tortownicę z zewnątrz owinąć szczelnie folią aluminiową (do tortownicy
nie może dostać się woda a sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej). Piekarnik
rozgrzać do temp. 180°C.
Ciasteczka korzenne zmiksować dokładnie na bardzo drobno (na
tzw. ,,piasek”). Masło roztopić, dodać do zmielonych ciasteczek i wymieszać.
Mieszankę wysypać na spód tortownicy, dokładnie ugnieść i wyrównać. Odstawić do
lodówki.
Gruszki obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić
na mniejsze cząstki. Do garnuszka wlać wodę i dodać 100 g cukru (białego lub
brązowego). Zagotować. Do gotującego się syropu wrzucić pokrojoną na kawałki
gruszkę i zmniejszyć moc palnika do min. Całość gotować, aż kawałki gruszki
będą miękkie. Następnie odcedzić owoce z nadmiaru syropu przez gęste sitko,
lecz syrop zostawić (będzie jeszcze potrzebny do polewy) i zblendować mikserem
na aksamitne purée. Do zmiksowanego puree dodać oba rodzaje cukrów waniliowych,
cynamon i śmietankę kremówkę. Wszystko dokładnie wymieszać do połączenia się
składników. Wystudzić. W tym czasie przygotować masę sernikową.
Twaróg sernikowy i pozostałe 100 g cukru wraz z serkiem
Mascarpone umieścić w misie miksera i zacząć ucierać na średnich obrotach, aż
powstanie jednolita masa. Stopniowo dodawać jajka (pojedynczo – dokładnie miksując
po każdym dodanym jajku), nie przerywając miksowania (obroty można
zwiększyć). Następnie dodać budyń (sam
proszek) i wystudzoną masę z gruszkowym purée. Miksować jeszcze krótką chwilę
do dokładnego wymieszania się obu mas.
Masę wylać na korzenny spód i wstawić do większej formy
wypełnionej gorącą wodą. Całość umieścić w nagrzanym piekarniku i piec sernik
przez 1 godzinę.
Po zakończonym czasie pieczenia tortownice ostrożnie wyjąć z
kąpieli wodnej, odwinąć z foli aluminiowej i odstawić do całkowitego
wystygnięcia.
Gdy serniki ostudzi się już do temperatury pokojowej
przygotować polewę.
Żelatynę zalać 100 ml letniej wody i odstawić do
napęcznienia żelatyny.
Gruszkę obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić
na mniejsze cząstki. Pozostały po wcześniejszym gotowaniu gruszek syrop ponownie
podgrzać na gazie i umieścić w nim pokrojoną gruszkę. Gotować, aż kawałki
gruszki będą miękkie. Następnie zdjąć garnek z ognia i chwilę ostudzić. Dodać
napęczniałą żelatynę, cynamon i cukier waniliowy. Wszystko dokładnie zblendować
na gładką i jednolitą masę.
Odstawić do ostygnięcia na około 10 minut. Następnie wylać
polewę na wierzch sernika, wyrównać.
Sernik umieścić w lodówce na kilka godzin a najlepiej na
całą noc.
Udekorować wierzch sernika kawałkami gruszki lub wg własnej
fantazji.
Podawać dobrze schłodzony.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz