Sernik Gruszkowo - Korzenny


Sernik Gruszkowo - Korzenny

Ostatnimi czasy jestem sfokusowana na sernikach. Ja po prosu uwielbiam serniki, a że jest to ciasto, które zwłaszcza w okresie Świąt Bożego Narodzenia gości na stołach praktycznie w każdym domu, przedstawiam kolejny przepis na wspaniały, kremowy i niesamowicie aromatyczny sernik Gruszkowo – Korzenny. Zapach przypraw korzennych i cynamonu również jest charakterystyczny dla tego właśnie okresu przedświątecznego natomiast połączenie ich ze słodką i soczystą gruszką idealnie się ze sobą komponuje. Sernik jest delikatny, mocno kremowy i wilgotny w środku. Gruszka jest lekko wyczuwalna a korzenny spód dodatkowo dopełnia cały smak. Gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu.



Składniki na spód:

- 400 g kruchych ciasteczek korzennych
- 80 g masła


Składniki na masę sernikową:

- 500 g purée z gruszki (potrzebne ok 2 duże, soczyste i miękkie gruszki – użyłam Faworytka Klapsa)


- 1 łyżka cynamonu
- 200 g cukru białego lub brązowego
- 1 op. Cukru z prawdziwą wanilią (Dr. Oetker)
- 1 op. Zwykłego cukru waniliowego
- ¾ szklanki wody
- 200 ml śmietany kremówki 30 %
- 1 kg zmielonego twarogu
- 250 Mascarpone
- 2 op. budyniu wanilinowego lub śmietankowego
- 4 jajka


Składniki na polewę:

purée z gruszki (z ok 1 dużej, soczystej i miękkiej gruszki – użyłam Faworytka Klapsa)
- 20 g żelatyny
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100 ml wody
- 1 op. Cukru waniliowego


Dodatkowo:

- 1 duża, soczysta i miękka gruszka do dekoracji (użyłam Faworytka Klapsa)



Przygotowanie:

Tortownicę o Ø27 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). Tortownicę z zewnątrz owinąć szczelnie folią aluminiową (do tortownicy nie może dostać się woda a sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej). Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C.

Ciasteczka korzenne zmiksować dokładnie na bardzo drobno (na tzw. ,,piasek”). Masło roztopić, dodać do zmielonych ciasteczek i wymieszać. Mieszankę wysypać na spód tortownicy, dokładnie ugnieść i wyrównać. Odstawić do lodówki.

Gruszki obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze cząstki. Do garnuszka wlać wodę i dodać 100 g cukru (białego lub brązowego). Zagotować. Do gotującego się syropu wrzucić pokrojoną na kawałki gruszkę i zmniejszyć moc palnika do min. Całość gotować, aż kawałki gruszki będą miękkie. Następnie odcedzić owoce z nadmiaru syropu przez gęste sitko, lecz syrop zostawić (będzie jeszcze potrzebny do polewy) i zblendować mikserem na aksamitne purée. Do zmiksowanego puree dodać oba rodzaje cukrów waniliowych, cynamon i śmietankę kremówkę. Wszystko dokładnie wymieszać do połączenia się składników. Wystudzić. W tym czasie przygotować masę sernikową.

Twaróg sernikowy i pozostałe 100 g cukru wraz z serkiem Mascarpone umieścić w misie miksera i zacząć ucierać na średnich obrotach, aż powstanie jednolita masa. Stopniowo dodawać jajka (pojedynczo – dokładnie miksując po każdym dodanym jajku), nie przerywając miksowania (obroty można zwiększyć).  Następnie dodać budyń (sam proszek) i wystudzoną masę z gruszkowym purée. Miksować jeszcze krótką chwilę do dokładnego wymieszania się obu mas.

Masę wylać na korzenny spód i wstawić do większej formy wypełnionej gorącą wodą. Całość umieścić w nagrzanym piekarniku i piec sernik przez 1 godzinę.

Po zakończonym czasie pieczenia tortownice ostrożnie wyjąć z kąpieli wodnej, odwinąć z foli aluminiowej i odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Gdy serniki ostudzi się już do temperatury pokojowej przygotować polewę.

Żelatynę zalać 100 ml letniej wody i odstawić do napęcznienia żelatyny.
Gruszkę obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze cząstki. Pozostały po wcześniejszym gotowaniu gruszek syrop ponownie podgrzać na gazie i umieścić w nim pokrojoną gruszkę. Gotować, aż kawałki gruszki będą miękkie. Następnie zdjąć garnek z ognia i chwilę ostudzić. Dodać napęczniałą żelatynę, cynamon i cukier waniliowy. Wszystko dokładnie zblendować na gładką i jednolitą masę.  

Odstawić do ostygnięcia na około 10 minut. Następnie wylać polewę na wierzch sernika, wyrównać.

Sernik umieścić w lodówce na kilka godzin a najlepiej na całą noc.

Udekorować wierzch sernika kawałkami gruszki lub wg własnej fantazji.

Podawać dobrze schłodzony.






Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty