Sernik Ananasowy
Sernik Ananasowy
Zbliżają się kolejne święta pragnę, więc przedstawić kolejną
swoją propozycję na pyszny i puszysty sernik tym razem Ananasowy. Charakteryzuje
się on idealnie wilgotnym wnętrzem z lekko egzotyczną nutą – bo przecież nie ma
nic lepszego jak dobry, domowy sernik na święta i nie tylko. Polecam gorąco.
Składniki na spód:
- 300 g kakaowych herbatników
- 100 g masła
Składniki na masę sernikową:
- 2 puszki ananasów (najlepiej w kawałkach)
- 1 kg zmielonego twarogu
- 250 Mascarpone
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego (Dr. Oetker)
- 200 g cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 op. budyniu wanilinowego
- 4 jajka
- ½ szklani posiekanych orzechów lub migdałów
- 2 op. galaretki pomarańczowej lub ananasowej
Przygotowanie:
Tortownicę o Ø27 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam
spód). Tortownicę z zewnątrz owinąć szczelnie folią aluminiową (do tortownicy
nie może dostać się woda a sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej). Piekarnik
rozgrzać do temp. 180°C.
Herbatniki zmiksować dokładnie na bardzo drobno (na tzw.
,,piasek”). Masło roztopić, dodać do zmielonych herbatników i wymieszać.
Mieszankę wysypać na spód tortownicy, dokładnie ugnieść i wyrównać. Odstawić do
lodówki.
Galaretkę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Wystudzić a następnie schłodzić tylko do momentu, aż lekko stężeje i nie będzie
już płynna.
Ananasy odcedzić na sitku (zalewę można wykorzystać zamiast
wody do przygotowania galaretki). Do oddzielnej miseczki odłożyć ok ¼ ilości
owoców. Następnie pozostałe ¾ odsączonych owoców zmiksować blenderem na
gładki mus i raz jeszcze odcisnąć z nadmiaru soku przez gęstą gazę (mus nie
może być zbyt wodnisty).
Do musu ananasowego dodać aromat waniliowy, cukier, serek
Mascarpone i umieścić w misie miksera. Zacząć ucierać na średnich obrotach
miksera, aż powstanie jednolita masa. Stopniowo dodawać twaróg sernikowy nie
przerywając miksowania (obroty można zwiększyć). Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, budyń (sam
proszek) oraz jajka (pojedynczo – dokładnie miksując po każdym dodanym jajku).
Na koniec do masy serowej dodać pokrojone na mniejsze cząstki pozostałe owoce
ananasa i posiekane orzechy. Całość dokładnie wymieszać łopatką lub łyżką – już
nie miksować.
Masę serową wylać na herbatnikowy spód i wstawić do większej
formy wypełnionej gorącą wodą. Całość umieścić w nagrzanym piekarniku i piec
sernik przez 1 godzinę.
Po zakończonym czasie pieczenia tortownice ostrożnie wyjąć z
kąpieli wodnej, odwinąć z foli aluminiowej i odstawić do całkowitego
wystygnięcia.
Na wierzch wystudzonego sernika wyłożyć lekko stężałą
galaretkę i całość wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Podawać dobrze schłodzony.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz