Sernik Ananasowy


Sernik Ananasowy

Zbliżają się kolejne święta pragnę, więc przedstawić kolejną swoją propozycję na pyszny i puszysty sernik tym razem Ananasowy. Charakteryzuje się on idealnie wilgotnym wnętrzem z lekko egzotyczną nutą – bo przecież nie ma nic lepszego jak dobry, domowy sernik na święta i nie tylko. Polecam gorąco.




Składniki na spód:

- 300 g kakaowych herbatników
- 100 g masła


Składniki na masę sernikową:

- 2 puszki ananasów (najlepiej w kawałkach)
- 1 kg zmielonego twarogu
- 250 Mascarpone
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego (Dr. Oetker)
- 200 g cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 op. budyniu wanilinowego
- 4 jajka
- ½ szklani posiekanych orzechów lub migdałów
- 2 op. galaretki pomarańczowej lub ananasowej


Przygotowanie:

Tortownicę o Ø27 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). Tortownicę z zewnątrz owinąć szczelnie folią aluminiową (do tortownicy nie może dostać się woda a sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej). Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C.

Herbatniki zmiksować dokładnie na bardzo drobno (na tzw. ,,piasek”). Masło roztopić, dodać do zmielonych herbatników i wymieszać. Mieszankę wysypać na spód tortownicy, dokładnie ugnieść i wyrównać. Odstawić do lodówki.

Galaretkę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wystudzić a następnie schłodzić tylko do momentu, aż lekko stężeje i nie będzie już płynna.

Ananasy odcedzić na sitku (zalewę można wykorzystać zamiast wody do przygotowania galaretki). Do oddzielnej miseczki odłożyć ok ¼ ilości owoców. Następnie pozostałe ¾ odsączonych owoców zmiksować blenderem na gładki mus i raz jeszcze odcisnąć z nadmiaru soku przez gęstą gazę (mus nie może być zbyt wodnisty).

Do musu ananasowego dodać aromat waniliowy, cukier, serek Mascarpone i umieścić w misie miksera. Zacząć ucierać na średnich obrotach miksera, aż powstanie jednolita masa. Stopniowo dodawać twaróg sernikowy nie przerywając miksowania (obroty można zwiększyć).  Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, budyń (sam proszek) oraz jajka (pojedynczo – dokładnie miksując po każdym dodanym jajku). Na koniec do masy serowej dodać pokrojone na mniejsze cząstki pozostałe owoce ananasa i posiekane orzechy. Całość dokładnie wymieszać łopatką lub łyżką – już nie miksować.  

Masę serową wylać na herbatnikowy spód i wstawić do większej formy wypełnionej gorącą wodą. Całość umieścić w nagrzanym piekarniku i piec sernik przez 1 godzinę.

Po zakończonym czasie pieczenia tortownice ostrożnie wyjąć z kąpieli wodnej, odwinąć z foli aluminiowej i odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Na wierzch wystudzonego sernika wyłożyć lekko stężałą galaretkę i całość wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Podawać dobrze schłodzony.





Smacznego

Komentarze

Popularne Posty