Ciasto Snickers Bez Pieczenia


Ciasto Snickers Bez Pieczenia

Przedstawiam dziś pomysł na kolejne pyszne i proste w przygotowaniu ciasto bez pieczenia. Ciasto to składa się z trzech kremowych warstw zamkniętych w herbatnikowym wnętrzu. Jest dość słodkie, ale wykorzystanie do niego solonych orzeszków ziemnych delikatnie przełamuje jego słodki smak. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom batoników Snickers. Polecam.

Składniki na spód:

- 500 g jasnych herbatników
- 100 g mlecznej czekolady
- 200 g masła
- 3 łyżki śmietany kremówki


Składniki na masę karmelową:

- 150 g batoników Snickers
- 100 g masy kajmakowej
- 100 ml śmietany kremówki
- 100 g solonych orzeszków ziemnych, lekko zmiksowanych
- 1 płaska łyżeczka żelatyny


Składniki na masę czekoladową:

- 300 ml śmietany kremówki
- 200 g mlecznej czekolady
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1½ łyżeczki żelatyny


Do dekoracji:

- 300 ml śmietany kremówki 36%
- 500 g serka Mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 20 g czekolady mlecznej
- garść solonych orzeszków ziemnych, lekko zmiksowanych
- 2 łyżki sosu karmelowego



Przygotowanie spodu:

Tortownicę o Ø26 cm wyłożyć papierem do pieczenia (spód i boki – do wyłożenia boków należy dociąć odpowiednio długi pasek papieru, bok tortownicy posmarować cienką warstwą oleju i przykleić do niego przygotowany papier).

Herbatniki zmiksować na drobny proszek. Masło roztopić z czekoladą i śmietanką i przelać do zmiksowanych herbatników. Dokładnie wymieszać, aby masa była dość wilgotna i lepka. Wyłożyć powstałą masą boki i spód tortownicy. Dokładnie docisnąć i wyrównać. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy karmelowej.


Przygotowanie masy karmelowej:

W garnuszku umieścić śmietankę i masę kajmakową. Podgrzewać, aż całość się dokładnie połączy i zagotuje. Batoniki Snickers pokroić na drobne kawałki i dodać do gorącej masy karmelowej. Mieszać całość do czasu, aż batoniki się całkowicie rozpuszczą. Zdjąć z ognia i dodać 1 płaską łyżeczkę żelatyny. Mieszać całość przez ok 5 min, aby żelatyna dokładnie się rozpuściła. Gotową masę przelać na herbatnikowy spód. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy czekoladowej.


Przygotowanie masy czekoladowej:

W garnuszku umieścić śmietankę i zagotować ją. Gdy śmietanka się zagotuje zdjąć z ognia i dodać połamane na drobne kawałki oba rodzaje czekolady. Całość dokładnie wymieszać, aż cała czekolada się całkowicie rozpuści. Na koniec dodać 1½ łyżeczki żelatyny i dokładnie wymieszać (przez ok 5 min), aby żelatyna się rozpuściła. Gotową masę odstawić do przestygnięcia na ok 10 -15 min a następnie przelać ją do tortownicy na warstwę karmelową. Wyrównać i wstawić całość ponownie do lodówki najlepiej na całą noc.


Przygotowanie dekoracji:

W misie miksera umieścić śmietankę, serek Mascarpone i cukier. Całość ubić na gęsty krem. Gotowy krem ułożyć na wierzchu masy czekoladowej. Następnie posypać czekoladą startą na tarce oraz mielonymi orzeszkami ziemnymi. Na koniec wierzch polać odrobiną sosu karmelowego.

*Sos karmelowy można przygotować bardzo łatwo i szybko samemu. Do małego garnuszka wlać 1 łyżkę śmietanki kremówki i dodać 2 łyżki masy kajmakowej. Zagotować i dokładnie wymieszać, aby składniki się połączyły. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Sos warto przygotować sobie odpowiednio wcześniej.

Ciasto od momentu udekorowania można od razu podawać, ale proponuję jednak wstawić je na ok 2 h do lodówki, aby krem lekko stężał.

Przechowywać w lodówce.







Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty