Ciasto Snickers Bez Pieczenia
Ciasto Snickers Bez Pieczenia
Przedstawiam dziś pomysł na kolejne pyszne i proste w
przygotowaniu ciasto bez pieczenia. Ciasto to składa się z trzech kremowych
warstw zamkniętych w herbatnikowym wnętrzu. Jest dość słodkie, ale
wykorzystanie do niego solonych orzeszków ziemnych delikatnie przełamuje jego
słodki smak. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom batoników
Snickers. Polecam.
Składniki na spód:
- 500 g jasnych herbatników
- 100 g mlecznej czekolady
- 200 g masła
- 3 łyżki śmietany kremówki
Składniki na masę karmelową:
- 150 g batoników Snickers
- 100 g masy kajmakowej
- 100 ml śmietany kremówki
- 100 g solonych orzeszków ziemnych, lekko zmiksowanych
- 1 płaska łyżeczka żelatyny
Składniki na masę czekoladową:
- 300 ml śmietany kremówki
- 200 g mlecznej czekolady
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1½ łyżeczki żelatyny
Do dekoracji:
- 300 ml śmietany kremówki 36%
- 500 g serka Mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 20 g czekolady mlecznej
- garść solonych orzeszków ziemnych, lekko zmiksowanych
- 2 łyżki sosu karmelowego
Przygotowanie spodu:
Tortownicę o Ø26 cm wyłożyć papierem do pieczenia
(spód i boki – do wyłożenia boków należy dociąć odpowiednio długi pasek
papieru, bok tortownicy posmarować cienką warstwą oleju i przykleić do niego
przygotowany papier).
Herbatniki zmiksować na drobny proszek. Masło roztopić z
czekoladą i śmietanką i przelać do zmiksowanych herbatników. Dokładnie wymieszać,
aby masa była dość wilgotna i lepka. Wyłożyć powstałą masą boki i spód
tortownicy. Dokładnie docisnąć i wyrównać. Wstawić do lodówki na czas
przygotowywania masy karmelowej.
Przygotowanie masy karmelowej:
W garnuszku umieścić śmietankę i masę kajmakową. Podgrzewać,
aż całość się dokładnie połączy i zagotuje. Batoniki Snickers pokroić na drobne
kawałki i dodać do gorącej masy karmelowej. Mieszać całość do czasu, aż
batoniki się całkowicie rozpuszczą. Zdjąć z ognia i dodać 1 płaską łyżeczkę
żelatyny. Mieszać całość przez ok 5 min, aby żelatyna dokładnie się rozpuściła.
Gotową masę przelać na herbatnikowy spód. Wstawić do lodówki na czas
przygotowywania masy czekoladowej.
Przygotowanie masy czekoladowej:
W garnuszku umieścić śmietankę i zagotować ją. Gdy śmietanka
się zagotuje zdjąć z ognia i dodać połamane na drobne kawałki oba rodzaje
czekolady. Całość dokładnie wymieszać, aż cała czekolada się całkowicie
rozpuści. Na koniec dodać 1½ łyżeczki żelatyny i dokładnie wymieszać (przez ok
5 min), aby żelatyna się rozpuściła. Gotową masę odstawić do przestygnięcia na
ok 10 -15 min a następnie przelać ją do tortownicy na warstwę karmelową.
Wyrównać i wstawić całość ponownie do lodówki najlepiej na całą noc.
Przygotowanie dekoracji:
W misie miksera umieścić śmietankę, serek Mascarpone i
cukier. Całość ubić na gęsty krem. Gotowy krem ułożyć na wierzchu masy
czekoladowej. Następnie posypać czekoladą startą na tarce oraz mielonymi
orzeszkami ziemnymi. Na koniec wierzch polać odrobiną sosu karmelowego.
*Sos karmelowy można przygotować bardzo łatwo i szybko
samemu. Do małego garnuszka wlać 1 łyżkę śmietanki kremówki i dodać 2 łyżki
masy kajmakowej. Zagotować i dokładnie wymieszać, aby składniki się połączyły.
Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Sos warto przygotować
sobie odpowiednio wcześniej.
Ciasto od momentu udekorowania można od razu podawać, ale
proponuję jednak wstawić je na ok 2 h do lodówki, aby krem lekko stężał.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz