Ciasto Chałwowe Bez Pieczenia
Ciasto Chałwowe Bez Pieczenia
Pyszne i bardzo szybkie w przygotowaniu Ciasto Chałwowe na
bazie serka Mascarpone, śmietanki kremówki, Chałwy waniliowej, na maślanych
herbatnikach i przełożone biszkoptami świetnie sprawdzi się przy każdej okazji.
Czas przygotowania to zaledwie kilka chwil, lecz najgorsze jest to czekanie, aż
całość dobrze stężeje i ciasto będzie gotowe do podania, ale warto poczekać
gdyż naprawdę wyśmienicie smakuje. Polecam.
Składniki na krem:
- 270 g chałwy waniliowej
- 500 g serka Mascarpone
- 400 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
- 1 op. cukru waniliowego
- 1 op. Cukru z prawdziwą wanilią Dr. Oetker
Dodatkowo:
- 1 duże op. prostokątnych herbatników maślanych
- 300 ml mocnej kawy lub herbaty wg preferencji
- 2 łyżeczki cukru (opcjonalnie)
- 1 op. Biszkoptów tzw. Języczki
Polewa:
- 200 g mlecznej czekolady z migdałami lub orzechami
- 1 łyżka masła
- 50 ml śmietanki kremówki
Przygotowanie:
Prostokątną lub kwadratową formę (u mnie wymiary formy mają
35 x 35 cm), wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). Na dnie ułożyć warstwę
herbatników maślanych ściśle jeden obok drugiego.
Zaparzyć bardzo mocą kawę lub herbat, dodać cukier i
wymieszać.
W misie miksera umieścić serek Mascarpone, śmietankę, pokruszoną
na drobne kawałki chałwę, oba rodzaje cukru waniliowego i zacząć wszystko
ubijać na gęsty i jednolity krem. Zacząć od najniższych obrotów miksera
stopniowo zwiększając do najwyższych. Krem będzie gotowy, gdy zaczną nie na nim
odznaczać bardzo wyraźnie wzory z łopatek miksera.
Ubity krem podzielić na dwie równe części. Na przygotowany spód
herbatnikowy wyłożyć pierwszą warstwę kremu. Biszkopty namaczać krótko w kawie
lub herbacie (należy robić to szybko i sprawnie, aby biszkopty się nie
rozpadły - ja użyłam kawy) i układać je na warstwie kremu (ściśle jeden obok drugiego). Teraz na
warstwę biszkoptów wyłożyć pozostałą część kremu i wyrównać go. Następnie
zamknąć całość kolejną warstwą herbatników maślanych. Całość wstawić do lodówki
na kilka godzin, aby krem stężał.
Gdy krem już trochę stężeje przygotować polewę.
W garnuszku rozpuścić masło i śmietankę. Gdy całość się
zagotuję zdjąć z ognia i dodać połamaną na kawałki czekoladę. Wymieszać
dokładnie aż cała czekolada się rozpuści. Płynną polewę wylać na wierzch ciasta
(herbatników), wyrównać i odstawić całość ponownie do lodówki.
Chłodzić kilka
godzin a najlepiej przez całą noc.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz