Brownie z Awokado
Brownie z Awokado
Mocno czekoladowe i zarazem kremowe Brownie z miąższem z
Awokado to idealny deser dla wielbicieli czekolady. Z wierzchu posiada
delikatną, lekko chrupiącą skórkę a w środku skrywa rozpływające się w ustach wnętrze.
Bo to właśnie Awokado bardzo wpływa w tym wypadku na wilgotność i kremową konsystencję
tego ciasta, natomiast w smaku jest w ogóle niewyczuwalne. Przygotowanie
zajmuję zaledwie 15 min. Polecam.
Składniki:
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200 g)
- 1 tabliczka mlecznej czekolady (razem 100 g)
- 70 g mąki pszennej
- 2 dojrzałe awokado
- 100 g masła
- 150 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 szklanka cukru (białego lub brązowego)
- 4 jajka
- 2 op. cukru waniliowego lub aromatu
- ½ szklanki posiekanych orzechów lub migdałów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Blaszkę (38 cm na 26 cm)
wyłożyć papierem do pieczenia (spód i boki).
Jajka wbić do miski miksera, dodać cukier lub aromat
waniliowy oraz zwykły cukier, ucierać na jednolity puszysty krem. Połamane oba
rodzaje czekolady i masło umieścić w rondlu. Rozpuść na małym ogniu. Awokado
obrać ze skórki, usunąć pestki i zmiksować blenderem razem ze śmietanką na
gładki mus. Mus dodać do rozpuszczonej czekolady i dokładnie wymieszać. Przestudzoną,
ale jeszcze płynna masę czekoladową, proszek do pieczenia i mąkę dodać do masy jajecznej. Miksować
jeszcze przez chwile, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
Następnie całą masę przelać do formy, wyrównać, wierzch
posypać posiekanymi orzechami lub migdałami i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piecz 25 minut, jeśli środek ma być mocno wilgotny lub 35 minut, jeśli ciasto ma
być bardziej suche.
Można podawać na ciepło lub na zimno z np.: bitą śmietaną
lub gałką lodów.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz