Babka Cytrynowo / Mandarynkowa z Mandarynkowym Lukrem
Babka Cytrynowo – Mandarynkowa z Mandarynkowym Lukrem
Babki na oleju są bardzo delikatne, mięciutkie i wilgotne w
środku. Dziś proponuję bardzo aromatyczną i przepyszną Babkę Cytrynowo – Mandarynkową,
która zawsze wychodzi i smakuje każdemu. Jest również bardzo szybka w
przygotowaniu. Polecam.
Składniki na babkę:
- 4 duże jajka
- 130 g drobnego cukru do wypieków
- 225 g mąki pszennej
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 ml oleju
- 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
- sok z 1 dużej mandarynki
- świeżo otarta skórka z 1 dużej mandarynki
- świeżo otarta skórka z 1 cytryny
- 1 op. cukru waniliowego
Składniki na lukier mandarynkowy:
- 140 g cukru pudru
- ok 2 lub 3 łyżki soku z mandarynki
- kilka kropel aromatu pomarańczowego
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 170°C.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać, wymieszać
i odłożyć na bok.
Cytrynę i mandarynkę porządnie umyć a następnie sparzyć
wrzątkiem. Osuszyć i na tarce z drobnymi oczkami otrzeć skórkę z obu owoców. Z
mandarynki wycisnąć sok, przecedzić przez sitko, aby pozbyć się ewentualnych
pestek i grubszego miąższu. Sok wlać do szklanki z olejem i wymieszać.
W misie miksera umieścić jajka, cukier waniliowy i zwykły cukier.
Ubijać do otrzymania jasnej i puszystej masy jajecznej (masa powinna podwoić
swoją objętość). Powoli, małą strużką wlać olej wymieszany z sokiem z
mandarynki (nie przerywając miksowania). Następnie dodać aromat pomarańczowy i wcześniej
otartą skórkę z cytryny i z mandarynki. Chwilę jeszcze wszystko miksować. Na
koniec (w przynajmniej dwóch partiach) dodać do masy jajecznej suche składniki
i przy pomocy łopatki lub rózgi delikatnie wszystko wymieszać do uzyskania
jednolitego i gładkiego ciasta (nie używać już do tego miksera).
Formę do babki o Ø 24 cm wysmarować masłem lub olejem i
oprószyć mąką pszenną (nadmiar mąki usunąć). Przelać ciasto do formy i wyrównać.
Wstawić formę do nagrzanego piekarnika i piec przez 50 – 60 min do tzw. suchego
patyczka.
Po upieczeniu babkę wystudzić na kratce i ostrożnie wyjąć z
formy. Gdy babka całkowicie wystygnie polać wierzch lukrem mandarynkowym.
Przygotowanie lukru:
Cukier puder przesiać do miseczki. Wlać sok z ½ mandarynki i
ucierać łyżką lub rózgą, aż powstanie gładka i jednolita masa. Gdyby
konsystencja lukru była za rzadka dodać jeszcze trochę cukru a gdyby wyszła
zbyt gęsta dodać jeszcze odrobinę soku lub wody. Na koniec wmieszać odrobinę
aromatu pomarańczowego i zacząć dekorować babkę.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz