Babeczki Budyniowe o Smaku Piernikowym


Babeczki Budyniowe o Smaku Piernikowym

Są bardzo mięciutkie i delikatne, mocno wilgotne w środku jednym słowem po prostu pyszne Babeczki Budyniowe o smaku Piernika. Uwielbiam zapach przypraw korzennych unoszący się w całym domu przy wypieku tych babeczek a ich smak zniewala. Dodatkowo przygotowanie ciasta zajmuje zaledwie kilka chwil. Polecam gorąco.



Składniki:

- 100 g budyniu czekoladowego w proszku
- 200 g miękkiego masła
- 3 łyżki oleju
- 2 duże jajka lub 3 małe
- 8 łyżek mleka
- 3 łyżki śmietanki kremówki
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 100 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 op. Cukru waniliowego
- 2 łyżki przyprawy do piernika


Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 170°C.

Masło, olej, cukier waniliowy i zwykły cukier utrzeć mikserem na jasną, puszystą masę. 

Wbijać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. 

Pozostałe suche składniki przesiać i wymieszać ze sobą. Mleko wymieszać ze śmietanką i dodawać naprzemiennie z suchą mieszanką ciągle miksując. Masa musi być gładka i jednolita (średnio gęsta).

Masę przekładać do foremek lub papilotek do ok ¾ wysokości foremki lub papilotki (ja użyłam silikonowych foremek w kształcie gwiazdek).

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok 20 min to tzw. suchego patyczka. Wystudzić na kratce. 

Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub udekorować wg własnej fantazji.




Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty