Babeczki Budyniowe o Smaku Piernikowym
Babeczki Budyniowe o Smaku Piernikowym
Są bardzo mięciutkie i delikatne, mocno wilgotne w środku
jednym słowem po prostu pyszne Babeczki Budyniowe o smaku Piernika. Uwielbiam
zapach przypraw korzennych unoszący się w całym domu przy wypieku tych babeczek
a ich smak zniewala. Dodatkowo przygotowanie ciasta zajmuje zaledwie kilka
chwil. Polecam gorąco.
Składniki:
- 100 g budyniu czekoladowego w proszku
- 200 g miękkiego masła
- 3 łyżki oleju
- 2 duże jajka lub 3 małe
- 8 łyżek mleka
- 3 łyżki śmietanki kremówki
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 100 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 op. Cukru waniliowego
- 2 łyżki przyprawy do piernika
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 170°C.
Masło, olej, cukier waniliowy i zwykły cukier utrzeć
mikserem na jasną, puszystą masę.
Wbijać jajka, jedno po drugim, ucierając po
każdym dodaniu.
Pozostałe suche składniki przesiać i wymieszać ze sobą. Mleko
wymieszać ze śmietanką i dodawać naprzemiennie z suchą mieszanką ciągle
miksując. Masa musi być gładka i jednolita (średnio gęsta).
Masę przekładać do foremek lub papilotek do ok ¾ wysokości
foremki lub papilotki (ja użyłam silikonowych foremek w kształcie gwiazdek).
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok 20 min to
tzw. suchego patyczka. Wystudzić na kratce.
Przed podaniem posypać cukrem
pudrem lub udekorować wg własnej fantazji.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz